OHRID

Tegeltija: BiH se priprema i želi biti dio inicijative "Otvoreni Balkan"

Tegeltija je konstatovao da se, kako je kazao, samo mali broj političara suprotstavlja ovom projektu

Zoran Tegeltija. Arhiva

H. J. I.

7.6.2022

Predsjedavajući Vijeća ministara Zoran Tegeltija rekao je danas da je Bosna i Hercegovina na Samitu Otvoreni Balkan u Ohridu u funkciji posmatrača, ali da očekuje da Predsjedništvo u relativno kratkom roku donese odluku o pristupanju Bosne i Hercegovine.

Tegeltija je napomenuo da je poziv Bosne i Hercegovine za članstvo u ovom projektu, koji se nekada zvao Mini Šengen, od samog početka otvoren za Bosnu i Hercegovinu te da, osim Bosne i Hercegovine, ni Crna Gora nije prihvatila pristup, iako je novi premijer Dritan Abazović iskazao želju da pristupi, a prisutan je i na Samitu.


Pomoć poslovnoj zajednici

- Ovdje sam jer znam da gotovo sva poslovna zajednica u Bosni i Hercegovini želi da bude dio projekta Otvoreni Balkan i većina političara, pa da kažem i entiteta je opredijeljena da pristupi ovom projektu. Tu sam i da prenesem poruku članovima Otvorenog Balkana da se Bosna i Hercegovina priprema i želi da što prije postane član - rekao je Tegeltija.

Siguran je da bi se ovim projektom pomoglo poslovnoj zajednici, ali i građanima unutar te podsjetio da je prošle sedmice ponovo pozvao Predsjedništvo Bosne i Hercegovine da donese odluku o pristupanju Otvorenom Balkanu.

- Nadam se da će oni članovi Predsjedništva koji su protiv, promijeniti odluku i razumjeti koliko je ovaj projekat važan za poslovnu zajednicu i građane i da će nam dati priliku, ne predsjedavajućem Vijeća ministara, nekom od ministara da bude član, već poslovnoj zajednici i građanima da koriste benefite iz ovog projekta - naveo je.


Sloboda kretanja kapitala, roba, usluga i ljudi

Tegeltija je konstatovao da se, kako je kazao, samo mali broj političara suprotstavlja ovom projektu.

- Pozivam ih i očekujem da Predsjedništvo u relativno kratkom roku donese odluku o pristupanju Bosne i Hercegovine Otvorenom Balkanu - zaključio je Predsjedavajući Vijeća ministara.

Inicijativa za saradnju Otvoreni Balkan uključuje Srbiju, Albaniju i Sjevernu Makedoniju, a predviđa slobodu kretanja kapitala, roba, usluga i ljudi između ove tri zemlje. Sjedinjene Američke Države i Evropska unija podržavaju ovu inicijativu, a podržala ju je i Rusija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.