REAKCIJE

OSCE za "Avaz" o Šmitovoj odluci: Razočarani smo što Vijeće ministara nije ispoštovalo svoju obavezu

Odgovornost da se izbori provedu redovno i blagovremeno, kako je to propisano Ustavom i Izbornim zakonom BiH, jedna je od ključnih obaveza koje je BiH preuzela kao država članica, istakli su

Šefica misije OSCE u BiH Katlin Kavalek. Arhiva

Piše: N. Aj.

7.6.2022

Mnogi su danas pozdravili odluku visokog predstavnika u BiH Kristijana Šmita (Christian Schmidt) da iskoristi svoje Bonske ovlasti kako bi se osigurao novac za održavanje općih izbora raspisanih za 2. oktobar. Također, mnogi su razočarani činjenicom da to nisu učinili nadležni.

Iz Misije OSCE-a za portal "Avaza" su ovim povodom poručili:

- Mi u Misiji OSCE-a u BiH smo bili razočarani činjenicom da Vijeće ministara BiH nije ispoštovalo svoju pravnu obavezu da blagovremeno odobri sva sredstva potrebna za održavanje općih izbora 2022. godine.


Odgovornost da se izbori provedu redovno i blagovremeno, kako je to propisano Ustavom i Izbornim zakonom BiH, jedna je od ključnih obaveza koje je BiH preuzela kao država članica OSCE-a. CIK je raspisao izbore za 2. oktobar, u skladu sa važećim zakonodavstvom BiH, te se nadamo da će svi građani i građanke BiH iskoristiti ovo svoje demokratsko pravo u oktobru - rekli su iz OSCE-a. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.