NIJE KONAČAN BROJ

U Potočarima ove godine bit će ukopano 46 žrtava genocida: Među njima blizanci i tri maloljetnika

Radi se o dječacima koji su imali samo 16 i 17 godina kada su ubijeni

Fazlić: Očekuje se da će do početka jula biti identifikovano još žrtava. Avaz

Piše: A. Čengić

8.6.2022

Kolektivna dženaza u Potočarima održat će se 11. jula, a prema dosadašnjim informacijama bit će ukopani posmrtni ostaci 46 žrtava.

Ovo je za portal „Avaza“ potvrdila Emza Fazlić, glasnogovornica Instituta za nestale osobe BiH.

To nije konačan broj i očekuje se da će do početka jula biti identifikovano još žrtava.

- Imamo u identifikacionom projektu u Tuzli 97 posmrtnih ostataka žrtava genocida koji su identificirani putem DNK metode. U 65 slučajeva trebaju porodice da potvrde identitet i da daju saglasnost za ukop. U 32 slučaja koji su identifikovani putem DNK metode ali porodice nisu još dale saglasnost za ukop. Imali smo intenzivnije aktivnosti što se tiče identifikacije i očekujemo da će se one nastaviti do početka jula da ćemo znati tačan i konačan broj – rekla nam je Fazlić.


Konačan smiraj će naći i otac i sin

Ove godine bit će ukopana tri maloljetnika. Radi se o dječacima koji su imali samo 16 i 17 godina kada su ubijeni. Zatim, bit će ukopani i blizanci Samir i Semir Hasanović, imali su samo 20 godina u trenutku smrti.

- Njihovi posmrtni ostaci su pronađeni u različitim masovnim grobnicama. Konačan smiraj će naći i otac i sin Hajdin i Sead Hukić. Ovo je treći sin Hajdina koji je nestao. Dva sina su ranije ukopana, a za jednim se još traga. Ova kompletna porodica je ubijena - kazala je Fazlić.


Devet žrtava iz masovne grobnice u Kalinoviku

Bit će ukopano i devet žrtava koje su ekshumirane prošle godine iz masovne grobnice Dobro Polje u Kalinoviku. Ostale žrtve su ekshumirane ranijih godina.

- Većina posmrtnih ostataka žrtava koje će biti ukopane ove godine su ekshumirani iz masovnih grobnica koje su otkrivene prije osam, deset, 12, 15, neki čak i prije 20 godina. Njihovi posmrtni ostaci su se od tada do danas nalazili na policama mrtvačnice u Tuzli, a porodice su tek ove godine smogle snage da se odluče na zvaničnu identifikaciju i ukop - istakla je Fazlić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.