ŠKOLSKA 2022./2023. GODINA

Bosanski jezik od septembra u slovenskim osnovnim školama

Vrata učionica će biti otvorena za sve učenike koji pokažu zanimanje za učenje bosanskog jezika, koji je već prisutan u školama nekih evropskih država

Sa sastanka: Razgovarali o mogućnostima za uvođenje bosanskog jezika kao obaveznog izbornog predmeta. Fena

A. Č. / Fena

8.6.2022

Predstavnici Ministarstva za obrazovanje, umjetnost i sport Republike Slovenije susreli su se danas s predstavnicima Bosanskog akademskog društva u Sloveniji (BADS) i razgovarali o mogućnostima za uvođenje bosanskog jezika kao obaveznog izbornog predmeta, odnosno, dopunske nastave, u slovenske osnovne škole.

Sastanak na inicijativu BADS omogućila je Maja Mihelič Debeljak, direktorica Ureda za razvoj i kvalitetu u obrazovanju na ovom ministarstvu.


Čuvanje identiteta kroz književni jezik

Iako na susretu preliminarne prirode, obostrani entuzijazam i spremnost za traženje rješenja su odmah urodili plodom.

Aleš Ojstršek, vođa Sektora za obrazovanje, te Bronka Straus, zadužena za jezičko obrazovanje u Sektoru, pokazali su svoju naklonost ka ideji koju su predstavili prof. dr. Edvin Dervišević, predsjednik BADS, Adriana Kuči, potpredsjednica BADS, te Mirela Galijašević, profesorica bosanskog jezika i književnosti, vođa sekcije za jezik koja djeluje u sklopu ovog akademskog društva.

Adriana Kuči je predstavila ciljeve BADS-a koji je sa svojim radom počeo u martu ove godine, naglasivši da je čuvanje identiteta kroz književni jezik, kao jedan od osnovnih bedema kulture naroda, među primarnim zadacima akademskih građana bosanskog porijekla.


Dogovoreno je da će, uz obostrani trud, uloženo vrijeme, znanje i materijalna sredstva, kako BADS-a kao inicijatora, tako i Sektora za razvoj obrazovanja resornog ministarstva, uvjeti za uvođenje dopunske nastave iz bosanskog jezika biti realizirani do početka iduće školske godine (2022./2023.), a istovremeno će se raditi na pripremi za dugoročno sticanje statusa obaveznog izbornog predmeta za bosanski jezik.

Dopunska nastava koja bi trebala da počne septembru u određenim slovenskim osnovnim školama će biti prije svega namijenjena učenicima viših razreda bosanskog porijekla koji kroz ritam života svojih porodica imaju doticaj s jezikom predaka, ali vrata učionica će biti otvorena za sve učenike koji pokažu zanimanje za učenje bosanskog jezika, koji je već prisutan u školama nekih evropskih država, kao što su Švicarska i Austrija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.