SARADNJA ZA ISTINU

Općina Ilidža s 50.000 KM podržala rad Memorijalnog centra Srebrenica

U prošloj godini podržali smo rad Memorijalnog centra sa 25.000 KM, a ove godine smo odlučili povećati taj iznos na 50.000 KM, rekao je Muzur

Današnjoj konferenciji "Genocid i Srebrenica: Saradnja za istinu" prethodila je posjeta mezarju u Potočarima. OPĆINA ILIDŽA

A. Č. / Fena

8.6.2022

Načelnik Općine Ilidža Nermin Muzur, danas je u Srebrenici prisustvovao konferenciji "Genocid i Srebrenica: Saradnja za istinu" koju je organizirao Memorijalni centar Srebrenica. Konferenciju koja je okupila premijere, gradonačelnike i načelnike, načelnik Općine Ilidža Nermin Muzur iskoristio je i za potpisivanje sporazuma kojim će Općina Ilidža sa 50.000 KM podržati rad Memorijalnog centra.

- U prošloj godini podržali smo rad Memorijalnog centra sa 25.000 KM, a ove godine smo odlučili povećati taj iznos na 50.000 KM, što su sredstva koja su osigurana kroz budžet Općine Ilidža za 2022. godinu. Nastojat ćemo, ako se ukaže potreba, da taj iznos i raste, te da nikad ne bude manji u odnosu na sredstva izdvojena u prethodnoj godini - kazao je načelnik Muzur, koji je danas potpisao ugovor sa Ševketom Hafizovićem, predsjedavajućim UO Memorijalnog centra Srebrenica.


Vrijedan rad mladih ljudi

Pored ugovora o dodjeli sredstava, Muzur, kao i danas brojne zvanice Memorijalnog centra, potpisao je i Memorandum o saradnji s MC Srebrenica, saopćeno je iz Općine Ilidža.

- Potpisali smo Memorandum o saradnji s Memorijalnim centrom i tako smo se pridružili zajednicama koje podržavaju rad ove institucije, sjećanja na genocid i povratničke populacije u ovom dijelu Bosne i Hercegovine. Općina Ilidža je uvijek bila i ostat će uz Bošnjake - povratnike. Moram istaći i pohvaliti vrijedan rad mladih ljudi okupljenih oko Memorijalnog centra kroz istraživački rad, izložbe i sve ono što rade da se o genocidu u Srebrenici govori na osnovu činjenica i na osnovu istine - naglasio je Muzur.


Odata počast svim žrtava genocida

O radu i značaju Memorijalnog centra u sali Kulturnog centra Srebrenica govorili su Amra Begić Fazlić, Azir Osmanović i Hasan Hasanović, te su se zahvalili svima koji podržavaju rad institucije u kojoj su zaposleni, a koja je danas dobila novu upravnu zgradu.

Današnjoj konferenciji "Genocid i Srebrenica: Saradnja za istinu" prethodila je posjeta mezarju u Potočarima, gdje je učenjem Fatihe i polaganje cvijeća odata počast svim žrtava genocida. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.