SAZNAJEMO

Zbog kulturno-historijskih vrijednosti: Blagaj u utrci za najbolje turističko selo svijeta

U projektu i Vranci pored Kreševa te Krupa na Vrbasu

Blagaj: Pravi biser. M. Smajkić

Piše: M. Smajkić

10.6.2022

Na inicijativu Svjetske turističke organizacije (UNWTO), ove godine bi se u utrci za prestižnu titulu „Najbolja turistička sela - Best Tourism Village“ trebali naći Blagaj kod Mostara, Vranci pored Kreševa i Krupa na Vrbasu, saznaje „Dnevni avaz“.


Tri mjesta

Ova informacija potvrđena nam je i u Turističkoj zajednici (TZ) Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK), koji su ovih dana zauzeti upravo radom na aplikaciji za kandidaturu Blagaja.

- Blagaj već godinama zbog Vrela Bune i Derviške tekije, Starog grada ili Stjepan-grada, ali i drugih kulturno-historijskih vrijednosti te, pogotovo, prirodnih ljepota slovi kao turistički biser. Sve to i ogroman turistički potencijal su, naravno, razlozi zbog kojih je Svjetska turistička organizacija inicirala i Blagaj za kandidaturu - rekao nam je Ramiz Bašić, viši stručni saradnik u TZ HNK.


Dobra posjeta

Cijeli proces aplikacije koji mora biti završen do kraja mjeseca će se raditi, kako nam je rekao Bašić, u saradnji s Ministarstvom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa. Inače, svaka zemlja može kandidirati maksimalno tri mjesta za ovu titulu. U osvrtu na predsezonu u Blagaju, Bašić nam je rekao da su izuzetno zadovoljni, a optimizma ne nedostaje ni kada je riječ o početku sezone.


Turisti na Vrelu Bune. M. Smajkić

- Svjedoci smo oporavka turizma nakon prethodnih pandemijskih godina i Blagaj je, zaista, proteklih mjeseci bio izuzetno dobro posjećen. Pogotovo, veliki priliv gostiju je zabilježen, tradicionalno, na Derviškom mevludu, a usto vratile su nam se i đačke ekskurzije, kao i grupne posjete. Blagaj, zaista, ima šta ponuditi, pogotovo, to mjesto je atrakcija u ljetnom periodu zbog brojnih kampova, vila s bazenima, jer i domaći i strani gosti sve više žele odmor i opuštanje u prirodnim ljepotama - naglasio je Bašić.


Globalna inicijativa

„Najbolja turistička sela” globalna je inicijativa kojom Svjetska turistička organizacija promovira sela koja čuvaju kulturnu baštinu i tradiciju te imaju uvjete za održivi razvoj turizma uvažavajući različitosti i lokalne posebnosti. Inicijativom se želi pokazati da turizam može pomoći pozitivnoj transformaciji sela, smanjenju regionalnih nejednakosti i depopulacije.

U posljednje vrijeme sve su popularniji vožnja čamcem u Vrelo Bune, ali i kajacima, sportsko penjanje, kao i fly-fishing zbog uređene ribarske staze.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.