POTPREDSJEDNIK SDP-A

Vojin Mijatović će se kandidovati za člana Predsjedništva BiH

Kako saznajemo njegova kandidatura će zvanično biti saopćena sutra u centrali Socijaldemokratske partije u Sarajevu

Piše: E. Ć.

9.6.2022

Mijatović: Zagovornik ujedinjene i jednistvene BiH. Facebook

Vojin Mijatović se kandiduje za člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske, saznaje portal "Avaza". 

Kako saznajemo njegova kandidatura će zvanično biti saopćena sutra u centrali Socijaldemokratske partije (SDP) u Sarajevu.

Mijatović, inače potpredsjednik SDP-a, je zagovornik ujedinjene i jedinstvene Bosne i Hercegovine. Redovno je iz Banje Luke slao poruke podrške cjelovitoj BiH, njenom suverenitetu i integritetu, kao i pozive na mir i stabilnost u našoj zemlji. 



Zagovornik evropske BiH

Također, Mijatović je zagovornik evropskog puta Bosne i Hercegovine.

Ranije je švedska dijaspora izrazila veliku podršku Vojinu Mijatoviću, kada je iskazala želju i nadu da će se potpredsjednik SDP-a naći na listi kandidata za člana Predsjedništva iz RS.

Inače, Mijatović je diplomirao 2002. godine na Fakultetu za poslovne studije u Beogradu, a karijeru je započeo godinu ranije u Ministarstvu za izbjeglice i raseljene osobe, gdje je radio kao glasnogovornik do 2006. godine. Potom je dvije godine radio kao načelnik Odjela za evropske integracije Ministarstva finansija u Vladi RS, a 2008. godine je bio angažiran i kao savjetnik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.

Ko je Vojin Mijatović

Za pomoćnika ministra financija u Vladi RS za pretpristupnu pomoć Evropske unije imenovan je 2009. godine, a u razdoblju 2010.-2013. radio je kao savjetnik predsjednika Vlade RS za međunarodne odnose i suradnju sa međunarodnim financijskim institucijama.

Od 2014. do 2016. godine vršio je dužnost ravnatelja Ekonomskog instituta u Banjoj Luci. Sudionik je velikog broja konferencija u organizaciji Svjetske banke, Međunarodnog monetarnog fonda, Europske investicijske banke, Evropske banke za obnovu i razvoj, Evropske komisije.

Od 2017. godine u Socijaldemokratskoj partiji BiH imenovan je za potpredsjednika Glavnog odbora SDP BiH, a u julu 2019. godine imenovan je za potpredsjednika SDP BiH. Mijatović je oženjen i otac jednog djeteta.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.