FAMOZNI PROJEKT

Kordić nakon sastanka sa Stromkvist: Na moje oduševljenje i zadovoljstvo nemamo problem s Ambasadom Švedske

Prošle sedmice je izvršen tehnički prijem objekta pročistača, kazao gradonačelnik Mostara

Kordić: Završena priča. M.Smajkić

Piše: M.Sm.

9.6.2022

Projekt izgradnje kolektora otpadnih voda i pročistača je završen. Ustvrdio je to danas Mario Kordić, gradonačelnik Mostara, naglasivši da je prošle sedmice izvršen tehnički prijem objekta pročistača.

- Čekamo  odgovor od Federalnog ministarstva prostornog uređenja i po nekakvim saznanjima, to ide u dobrom smjeru tako da bi u narednih dvadesetak dana trebali, konačno, imati  upotrebnu dozvolu - rekao je Kordić, nakon sastanka s ambasadoricom Švedske u BiH Johanom Stromkvist (Johanna Stromquist).


Stromkvist: Izrazila zadovoljstvo. M.Smajkić

Kordića smo, naime, pitali jesu li se na sastanku dotaknuli ovog projekta, s obzirom na to da su, upravo, iz Ambasade Švedske prije četiri godine kritizirali gradske vlasti zbog nepuštanja u rad pročistača za što su dio novca dali njihovi poreski obveznici.

- To je završena priča. Nekoliko mjeseci od početka mog mandata završen je zadnji krak desnoobalnog kolektora  i da, u ovom konktekstu je bio i razgovor sa švedskom ambasadoricom da je dojam kako su u Gradu Mostaru nekakve nečasne radnje bile u periodu izgradnje. To nije tačno, puno više buke, prašine i loše komunikacije je bilo nego stvarnog problema i, evo, na moje oduševljenje i zadovoljstvo, nemamo problem sa švedskom ambasadom kada su u pitanju kolektori i pročistač.  Štaviše, imamo zadovoljstvo s njihove strane da je to privedeno kraju - kazao nam je Kordić.




Pročistač otpadnih voda u Mostaru. Avaz

Stromkvist nije komentirala ovaj projekt, ali je čestitala gradskim vlastima na do sada urađenom poslu te najavila da će Švedska nastaviti pružati podršku Mostaru na realizaciji brojnih projekata, među kojima su i implementacija digitalnog plana razvoja Grada s ciljem lakšeg pristupa građanima administraciji.

Inače, projekt izgradnje kolektora i pročistača je ocijenjen najvažnijim u historiji Mostara.

Radovi su otpočeli 2015.godine, a trebao je biti okončan 2018.godine. Njegova vrijednost je procijenjena na 130 miliona KM a samo su u izgradnju pročistača 23 miliona KM uložile Svjetska banka, Vlada Švedske i Evropska komisija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.