MEDAKOVO - OZMICE

"Autoceste FBiH": Kreće izgradnja autoputa prema Tešnju, posao težak 160 miliona eura

Sjeverni dio koridora kroz Bosnu, od Sarajeva do Doboja završiti do kraja 2025, kazao je Elmedin Voloder, direktor JP Autoceste FBiH

M. Aš.

Nastavak izgradnje Koridora 5C

Foto: Avaz


"Autoceste FBiH" objavile su danas međunarodni tender za izgradnju autoceste na Koridoru 5C, dionica Medakovo – Poprikuše, poddionica Medakovo – Ozimice (kod Tešnja), dužine 21,3 kilometra.

Rok za dostavljanje ponuda je 9. august 2022. godine. Procijenjena vrijednost nabavke iznosi 160 miliona eura bez PDV-a.

Na poddionici Medakovo – Ozimice gradit će se pored otvorene trase, jedna petlja, dva dvostrana odmorišta, osam mostova i vijadukti, dva nadvožnjaka, petnaest (15) podvožnjaka i jedan tunel dužine 2200 metara. Predviđeni rok izgradnje je 30 mjeseci.

Poddionica Medakovo – Ozimice finansirat će se iz sredstava osiguranih putem Evropske investicijske banke (EIB) te bespovratnim sredstvima Evropske unije u iznosu od 79 miliona eura koja su osigurana u okviru Agende za povezivanje preko Investicijskog okvira za Zapadni Balkan (WBIF).

- Slijede godine gradnje velikih projekata i velikih ulaganja u završetak autoceste na Koridora 5C. U tom cilju nova Uprava značajno je ubrzala sve procese. Uskoro ćemo raspisati i posljednji tender na sjevernom dijelu zemlje čime će cijeli taj dio biti u određenoj fazi gradnje. Radi se o poddionici Ozimice – Poprikuše za koju ćemo izabrati izvođača do kraja godine. Procjene su da bi radovi trebali trajati tri godine, tako da ćemo sjeverni dio koridora kroz Bosnu, od Sarajeva do Doboja završiti do kraja 2025.", kazao je Elmedin Voloder, direktor JP Autoceste FBiH.

Više o temi Koridor 5C

NA VRH

Podijeli članak na