FINANSIJSKA POMOĆ

U Vladi Federacije BiH potpisani ugovori o dodjeli sredstava kantonima u iznosu od 200 miliona KM

Ispravili smo neka nerazmjerna davanja po kantonima, rekao je Novalić

Sa današnjeg potpisivanja. N1

A. O.

10.6.2022

Premijeri kantona iz Federacije Bosne i Hercegovine danas su u sjedištu Vlade FBiH potpisali ugovore o dodjeli sredstava kantonima, u iznosu od 200.000.000 KM.

Ugovori u ukupnoj vrijednosti od 200.000.000 KM odnose se na finansijsku pomoć Vlade Federacije BiH kantonima za provođenje strukturalnih reformi i finansiranje/sufinansiranje infrastrukturnih projekata koji su od značaja za Federaciju BiH u omjeru 50 posto naprema 50 posto.


Velika pomoć

Premijerka Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Aida Obuća izjavila je da su dobili najmanji iznos oko 4 miliona, ali da će im to puno značiti.

- Ukoliko to procentualno gledamo sa ostalim kantonima, to je približno. To će nam značiti da nastavimo reforme koje smo započeli i da stabiliziramo budžet našeg kantona, ali i da nastavimo sa infrastrukturalnim projektima - rekla je Obuća.

Premijer Posavskog kantona Đuro Topić, istakao je da ovo što su danas potpisali bit će od velike pomoć.

- I ove godine ćemo, između ostalog, uložiti ovo u infrastukturalne projekte, kako cestovne i obrazovne - kazao je Topić.

Federalna ministrica Jelka Miličević rekla je da je danas prilika da se ojača program ekonomskih reformi.

- Mi prenosimo indirektno te ciljeve i na niže nivoe vlasti. Iskreno se nadamo da će ovo sve doprinijeti životu ljudi na tim prostorima - kazala je.


Ispravili nepravdu

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić istaknuo je da nije ovo sve što Vlada FBiH radi u savezu sa kantonima.

- Ispravili smo neka nerazmjerna davanja po kantonima. Tu nepravdu smo ispravili. Sve obaveze koje su kantoni različito servisirali, kao npr. dječiji doplatak, mi smo podigli na federalni nivo. Isto je bilo i sa Zakonom o potpomognutoj oplodnji. Nadamo se da svi zaslužuju ista prava bez obzira u kojem kantonu žive - podrctao je premijer FBiH.

Premijer Vlade Kantona Sarajevo Edin Forto danas se nije pojavio na potpisivanju. Iz Vlade KS su istakli da je kasno primio dokumentaciju o potpisivanju ugovora.

Inače, pomoć za KS iznosi oko 36 miliona. Miličević je prokomentarisala nedolazak Forte, rekavši da je procedura takva da se na licu mjesta potpiše, tako da će biti obaveza premijera Forte ili nekoga po ovlaštenju premijera da dođe u Ministarstvo i potpiše.

Podsjetimo, Vlada je na sjednici održanoj 26. maja ove godine donijela Odluku o raspodjeli sredstava utvrđenih Budžetom FBiH za 2022. godinu „Tekući transferi drugim nivoima vlasti i fondovima – Kantoni“, u iznosu od 200.000.000 KM.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.