SARAJEVO

Britanski parlamentarci posjetili Ministarstvo odbrane BiH, prisustvovao i Fild

Na sastanku koji je održan u Domu OS BiH u Sarajevu, sagovornici su razgovarali o podršci

Članovi Britanskog parlamenta u posjeti MO BiH. MO BIH

A. O.

10.6.2022

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Sifet Podžić i zamjenik načelnika Zajedničkog stožera za operacije Oružanih snaga BiH general-bojnik Ivica Jerkić danas su u službenu posjetu primili skupinu članova Britanskog parlamenta, koje je predvodio britanski ambasador u BiH Met Fild (Matt Field).

U sastavu izaslanstva Britanskog parlamenta bili su Fleur Anderson, Bob Stujuart (Stewart), Džeki Dojle Prajs (Jackie Doyle Price), Keren En Bredli (Karen Anne Bradley), Martin Vikers (Wickers), Toni Lojd (Tony Lloyd), Alin Smit (Alyn Smith) i David Dugan (Doogan).

Na sastanku koji je održan u Domu OS BiH u Sarajevu, sagovornici su razgovarali o podršci koju Vlada Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske pruža Bosni i Hercegovini i njezinim Oružanim snagama. Britanski parlamentarci zanimali su se i za političke i sigurnosne aspekte stanja u Bosni i Hercegovini, regiji i cijeloj Evropi te utjecaju rata u Ukrajini.


Sa održanog sastanka. MO BIH

Ministar Podžić je zahvalio britanskim parlamentarcima za značajnu potporu koju kroz različite projekte već dulji niz godina osigurava Britansku ambasadu u BiH. On je istaknuo da je takva potpora posebno važna u situaciji različitih političkih blokada u radu institucija vlasti te periodu privremenog financiranja, kad su sva kapitalna ulaganja za OS BiH onemogućena.

U ime gostujućeg izaslanstva, zastupnik Laburističke stranke u Britanskom parlamentu Toni Lojd istaknuo je da je BiH od vitalne važnosti za Ujedinjeno Kraljevstvo. Naglasio je da će Ujedinjeno Kraljevstvo kao iskreni prijatelj i dalje podržavati Bosnu i Hercegovinu na njenom euroatlantskom putu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.