AVAZ NA LICU MJESTA

Vojin Mijatović kandidat za člana Predsjedništva BiH: Očekujem pobjedu

Riječ je o kandidatu koji i danas u Banjoj Luci priča o BiH

Vojin Mijatović. S. Spahić

Piše: S. Spahić

10.6.2022

Na današnjoj press-konferenciji SDP BiH predstavio je kandidata za člana Predsjedništva BiH iz entiteta Republika Srpska Vojina Mijatovića. Osim toga predstavljen je i novi član SDP-a iz Trebinja. 

- U skladu s onim što zagovaramo ne odričemo se nijednog dijela BiH. 2018. je bila ideja, ali su odustalo da se ne bi pomoglo Dodiku, a on je opet izabran. 2018. su građani izabrali dva građanska člana Predsjedništva, a brojači su odredili drugačije - rekao je predsjednik SDP-a Nermin Nikšić.

Dodao je da je Mijatović kandidat SDP-a, a ne Pokreta za državu.





Nermin Nikšić. S. Spahić

- Riječ je o kandidatu koji i danas u Banjoj Luci priča o BiH. Dva kandidata iz SDP-a, od kojih iza jednog stoji širok spektar partija i jedan koji nema to, ali za kojeg se nadamo da će okupiti kritičnu masu.Vojin je pokazao da je spreman za to - dodao je Nikšić.

Milorad Klimović, diplomirani inžinjer mašinstva, novi je član SDP-a i kako je kazano ima zadatak da pokrene organizaciju u Trebinju.



Milorad Klimović. S. Spahić

- Iskustva mi ne nedostaje. Znam šta znači pravljenje socijaldemokratske infrastrukture. 1996. godine sam je počeo praviti širom RS-a, kada smo bili nada - rekao je klimović na početku obraćanja.

Dodao je kako tu trenutno nema Hercegovaca, Trebinjaca, te da se nada da će ih biti u narednom periodu i da će ljudi osloboditi okova sitnih interesa.

- Niko od njih (SDP, op. a.) nije tražio, nego sam sam došao zbog nade za svoje četvero djece - podvukao je i dodao kako nam trebaju svi građani BiH.

Dosta iskustva u radu je imao i sa zapadnim i istočnim kompanijama, navodi.

Vojin Mijatović je u obraćanju kazao da će biti kandidat za člana Predsjedništva BiH.

- SDP treba biti na prostoru čitave BiH. Trebamo biti dokaz da je građanska multietnička BiH moguća - kazao je Mijatović.

On je dodao kako prije šest mjeseci nije bio siguran da će biti kandidat, te je uputio apel dijaspori da se do 19. jula prijavi za glasanje i podsjetio da van BiH živi 500.000 građana BiH.

- Mi državu imamo, iako je ona napadnuta, ali nemamo društvo. Vrijeme je da Bosanci i Hercegovci biraju bosance i hercegovce - zaključio je Mijatović.

Na pitanje "Avazovog" novinara da li očekuje pobjedu, Mijatović je odgovorio:

- Postoji matematika za pobjedu zbog dijaspore, odnosno 500.000 njih i očekujem pobjedu. Najavio je da će u narednim danima razgovarati i sa predstavnicima Pokreta za državu vezano za podršku na predstojećim izborima.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.