FORMIRANA RADNA GRUPA

OHR uputio pisma svim kantonima i Distriktu Brčko zbog državne imovine

Visoki predstavnik podsjeća sve primatelje pisma da reagiraju u skladu sa očekivanjima

H. J. I.

10.6.2022

Visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit. Arhiva

Visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit (Christian Schmidt) uputio je prošlog mjeseca premijeru Unsko-sanskog kantona Mustafi Ružniću dopis u kojem ga obavještava da je potrebno izvršiti reviziju Zakona i propisa koji se odnose na državnu imovinu u tom Kantonu.

Iz OHR-a je potvrđeno da su pisma upućena na adrese svih deset kantona, ali i Vladi FBiH i Brčko distrikta u vezi sa revizijom i usklađivanjem relevantnih zakona sa odlukama Ustavnog suda BiH o državnoj imovini.

- Vlada FBiH će osnovati radnu grupu da analizira postojeće Zakone i propise na nivou FBiH, a nekoliko Kantona je informisalo OHR da će učiniti isto. Visoki predstavnik podsjeća sve primatelje pisma da reagiraju u skladu sa očekivanjima - stoji u odgovoru OHR-a na upit N1.

Razgovori sa OHR-om

Premijer USK Mustafa Ružnić potvrdio je da njegov Kanton radi na rješavanju ovog dopisa, te da se priprema Izvještaj za Skupštinu USK koja će biti održana u srijedu. I drugi Kantoni su obavili razgovore sa OHR-om, što je potvrdio i premijer Posavskog kantona Đuro Topić.

- Naš ministar pravosuđa je juče bio na konsultacijama u OHR-u i evo koliko sam razumio, sve je to razjašnjeno. Dakle, mi svojim propisom ne ulazimo u smisao zabrane knjiženja državne imovine na niže nivoe vlasti. Jasno je da te stvari treba ubrzati i urediti, zato što je interes da znamo ko upravlja cestama, vodoprivrednim objektima, šumama, poljoprivrednim zemljištem, rersursima koji su javni, ali se mora znati ko odgovara za njihovo stanje - kaže Topić.

Formirana radna grupa

Premijer FBiH Fadil Novalić potvrdio je da je Vlada jučer na sjednici imala tačku nakon koje je naloženo ministarstvima koja su nadležna da pregledaju Zakone i urade promjene u skladu sa Šmitovom odlukom.

- Vrlo rado to radimo jer je to u pravcu jačanja države. Naložili smo ministarstvima da donesu te Zakone napisane u skladu sa potrebnim normama. Formirana je radna grupa i problem će biti ozbiljno tretiran. Sa ogromnom voljom smo dočekali taj zadatak - kaže Novalić.

U BiH, uključujući dva entiteta i Brčko distrikta, na popisu je blizu 1.000 objekata koji se smatraju državnom imovinom. Još 2005. godine, tadašnji visoki predstavnik Pedi Ešdaun (Paddy Ashdawn) je nametnuo Zakon o zabrani raspolaganja državnom imovinom. Ustavni sud BiH je 2012. donio odluku da državnom imovinom raspolaže isključivo država, a Parlamentarna skupština BiH ima nadležnosti da samo uredi ova pitanja. RS je u februaru donijela Zakon o imovini ovog entiteta koji je suspendovao Visoki predstavnik u aprilu. Apelaciju je pred Ustavnim sudom podnijelo 6 delegata iz Doma naroda BiH, pa se očekuje da Ustavni sud BiH o ovoj apelaciji odlučuje na julskoj sesiji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.