NEMA STRADALIH

Izvještaj Civilne zaštite: U toku sanacija posljedica nevremena u ZDK i TK, pokrenulo se nekoliko klizišta

U toku je raščišćavanje putne infrastrukture i ispumpavanje vode iz poslovnih, školskih i stambenih objekata

Poplavljene dvije trećine Čelića. Facebook

A. Č.

11.6.2022

Na području Zeničko-dobojskog kantona u toku je raščišćavanje putne infrastrukture i ispumpavanje vode iz poslovnih, školskih i stambenih objekata, kao posljedica jučerašnjeg olujnog vremena koje je zahvatilo ovaj dio naše zemlje. 

U Tešnju je proglašeno stanje prirodne nepogode.

- Jutros je održana nova vanredna sjednica štaba Civilne zaštite na kojoj su utvrđene nove aktivnosti, u toku su radnje na otklanjanju posljedica prirodne nesreće i prioritetnim uspostavama komunikacije, te radnje čišćenja objekata i javnih površina - saopćeno je iz Federalne uprave civilne zaštite.

Dodaje se da je u općini Maglaj usljed većih padavina zabilježeno izlijevanje rijeke Bočinje u MZ Gornja Bočinja i MZ Rakovac.

Rijeka se ubrzo povukla gdje je na lokalnom putu ostalo nanosa šljunka i drveća, ekipe na terenu rade na čišćenju puta. 

Put je otežano prohodan, zabilježeno je plavljenje nekoliko kuća.

U Općini Čelić je proglašeno stanje prirodne nesreće od poplava i klizišta. Facebook

U Tešnju su bujične vode poplavile područje mjesnih zajednica Tešanj, Bukva, Dobropolje-Mekiš, Jablanica, Karadaglije, Trepče i Medakovo. 

Poplavom je zahvaćena i Industrijska zona Bukva, gdje je poplavljeno više industrijskih objekata. U navedenim mjesnim zajednicama poplavljeno je i više stambenih objekata. 

Nema stradalih i povrijeđenih osoba.

Poplavom su zahvaćena i tri školska objekta. Sve raspoložive operativne snage civilne zaštite su od prvog momenta na terenu (Štab CZ, službe, vatrogasci i putna operativa).

U toku je raščišćavanje putne infrastrukture i ispumpavanje vode iz poslovnih, školskih i stambenih objekata.

Nevrijeme je jučer bilo i na području Tuzlanskog kantona.

- Vodostaj na brani HA Modrac jutros u sedam sati, bio je 198,87 metara, (tačka preljeva je 200). 

U odnosu na mjerenje prije 24 sata, nivo je viši za 49 centimetara. U Banovićima je vatrogasna jedinica imala četiri intervencije na iscrpavanju vode iz poplavljenih objekata.

U Općini Čelić je proglašeno stanje prirodne nesreće od poplava i klizišta. U Tuzli su prijavljena tri klizišta na području naselja Vis, Gojino Brdo i Jurišići.

U Banovićima je prijavljeno aktiviranje klizišta na lokalitetu Cerina Ravan.

Federalni hidrometeorološki zavod izdao je narandžasti meteoalarm za sjeverna područja Bosne zbog očekivanih obilnijih kišnih padavina, koje mogu iznositi između 30 i 50 litara po metru kvadratnom, lokalno do 70 litara. Za ostatak zemlje na snazi je žuti meteoalarm zbog obilnijih padavina.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.