NAKON POPLAVA

U Čeliću i Tešnju se saniraju štete, građani očajni

Veliki broj objekata, među kojima su i stambeni, poplavljen je u ovim općinama

H. J. I. / N1

11.6.2022

U Čeliću i Tešnju se saniraju štete nakon poplava - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+2

Na području općina Čelić i Tešanja proglašeno je stanje prirodne nesreće zbog padavina koje su uzrokovale bujice i poplave. Veliki broj objekata, među kojima su i stambeni, poplavljen je u ovim općinama. Mehanizacija civilnih zaštita je na terenu i pomaže građanima u čišćenju i sanaciji.

- Obavještavaju se građani da su sve raspoložive ekipe civilne zaštite na terenu te rade na otklanjanju prepreka i nanosa kako bi se omogućilo nesmetano odvijanje saobraćaja te prilaz stambenim i ostalim objektima. Molimo sve građane da zahtjeve za intervencije prijave na dežurne telefone 035/668-663 , 061/020-192 ili lično u prostorijama Općine Čelić - naveli su iz Općine Čelić.

Prema prvim procjenama poplavljeno je minimalno 200 stambenih i drugih objekata na području općine. Također, oboreno je i nekoliko poljoprivrednih objekata, a voda je nosila i automobile. Policajci su spasili vozača s invaliditetom iz vodene bujice.

Iz Općine Tešanj uputili su i upozorenje građanima:

- Upozorava se stanovništvo na visok rizik upotrebe vode za piće ukoliko je promijenila organoleptička svojstva (miris, okus, boju). Takvu vodu ne koristiti za piće već:

– koristiti vodu iz izvora provjerenog kvaliteta,

– koristiti flaširanu vodu,

– vodu upitnog kvaliteta prije upotrebe treba prokuhati u trajanju 30 minuta od ključanja.

Vlasnicima vodnih objekata (mjesne zajednice, udruženja građana i fizička lica) koji upravljaju vodovodnim sistemima ili posjeduju vlastiti bunar sugerišemo da vodu redovno hlorišu. Koncentraciju rezidualnog hlora u vodi na krajnjim tačkama sistema držati u vrijednosti od 0,3 mg/l do 0,5 mg/l uz svakodnevno kontrolisanje.


Nakon povlačenja vode potrebno izvršiti mehaničko čišćenje svih poplavljenih površina, objekata i vodnih objekata, zatim pranje detrdžentima te izvršiti dezinfekciju.

Jutros u osam sati održan je sastanak sa predstavnicima deset mjesnih zajednica koje su pogođenje velikim bujicama. Prema prvim informacijama svi putevi su prohodni, ili postoje alternativni pravci. Potvrđeno je da nije bilo životne ugroženosti, te da je prema prvim informacijama voda ušla u oko 20 objekata (stambenih, poslovnih, javnih…).

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.