OBIŠLI STALNE POSTAVKE

Parlamentarci iz Ujedinjenog Kraljevstva posjetili Memorijalni centar Srebrenica

Parlamentarci su nakon obilaska sadržaja Memorijalnog centra razgovarali sa mladim uposlenicima i volonterima Centra

H. J. I.

11.6.2022

Uslikano tokom današnje posjete - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+4

Predvođeni parlamentarkom Ališom Kerns (Alicia Kearns), danas su međustranački parlamentarci iz Ujedinjenog Kraljevstva Fleur Anderson, Toni Lojd (Tony Lloyd), Alin Smit (Alyn Smith), Karen Bredli (Bradley), Martin Vikers (Vickers), Dejv Dugan (Dave Doogan) i Bob Sjuart (Stewart) posjetili Memorijalni centar Srebrenica.

Sa njima u posjeti bio je i britanski ambasador u Bosni i Hercegovini Metju Fild (Matthew Field). Oni su nakon kraćeg sastanka sa direktorom službe Memorijalnog centra Srebrenica, Emirom Suljagićem, u njegovoj pratnji obišli stalne postavke Centra uključujući izložbe "Koracima onih koji ni(su) prešli" i video izložbu "Srebrenica: Naša priča" nakon čega su vidjeli i lokaciju u bivšoj fabrici akumulatora na kojoj su još uvijek vidljivi konopci pomoću kojih su neke od izbjeglica pokušale počiniti samoubistvo u danima između 11. i 13. jula 1995. godine, koliko su boravili u tom prostoru.

Parlamentarci su nakon obilaska sadržaja Memorijalnog centra razgovarali sa mladim uposlenicima i volonterima Centra. O već završenim ali i trenutnim projektima na kojima rade razgovarali su sa mladim dizajnerima, IT stručnjacima, indekserima, Misalom Muharemović, Neinom Mustafićem i Mevlijom Bećirović, koji rade na projektima usmene historije i razvoja aplikacija relevantnih za ovu instituciju ali i volonterima koji su u Memorijalni centar došli iz Austrije i Ujedinjenog Kraljevstva – Denisom Miskićem (DEnnis) i Georgiom Konstandiem. Parlamentarci su kroz razgovor ukazali na važnost misije Memorijalnog centra i njegovog postojanja ali i poslova koje ovi mladi ljudi obavljaju u samom Centru.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.