EVROPSKA UNIJA

Objavljujemo sadržaj dokumenta koji u Briselu trebaju potpisati bh. zvaničnici

Posvećeni su punom poštovanju svih konačnih i obavezujućih međunarodnih i domaćih sudova odluke, uključujući i one Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, navodi se, između ostalog u dokumentu

Objavljen dokument koji bi bh. lideri trebali potpisati u Briselu. Avaz

H. J. I.

12.6.2022

Lideri većine parlamentarnih političkih partija iz BiH i trojica članova Predsjedništva BiH, Šefik Džaferović, Željko Komšić i Milorad Dodik u Briselu bi trebali potpisati "Politički sporazum o principima koji će osigurati funksionalnu BiH i i ubrzati evropski put BiH". 

Milorad Dodik je tokom sastanka, izrazio nezadovoljstvo tekstom Sporazuma koje su čelnici EU ponudili liderima iz BiH.

Portal "Avaza" je u posjedu ovog dokumenta i u nastavku objavljujemo njegov sadržaj. 


Posvećeni prosperitetu i demokratskom funkcioniranju

- U prisustvu predsjednika Evropskog vijeća Šarla Mišela i Visokog Predstavnik Evropske unije, Žozepa Borelja, lideri političkih partija koji imaju zastupnike u Parlamentarnoj skupštini BiH i članovi tročlanog Predsjedništva Bosne i Hercegovine održali su sastanak 12. juna 2022. u Briselu i usvojili sljedeći politički sporazum.

Lideri političkih stranaka zastupljenih u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine ponavljaju svoju posvećenost 

- očuvanju i izgradnji mirne, stabilne, suverene i nezavisne funkcionalne evropske države Bosne i Hercegovine, uspostavljene u skladu sa Opštim okvirnim sporazumom za mir;

- poštivanje principa vladavine prava i sprovođenje slobodnih i demokratskih izbora kao i razvijanje demokratskih institucija na svim nivoima vlasti; 

- principi i vrijednosti na kojima se zasniva Evropska unija i demokratska društva i BiH i budućnost Bosne i Hercegovine u Evropskoj uniji; 

Ističu važnost provedbe reformi koje unapređuju evropske integracije Bosne i Hercegovine, odnosno 14 ključnih prioriteta postavljenih u Komisiji mišljenje.

Učesnici ponavljaju Zajedničku izjavu članova Predsjedništva BiH i Hercegovine povodom 25. godišnjice Dejtonskog mirovnog sporazuma. 

Prepoznaju važnost političkog trenutka i odgovornost prema svim građanima Bosne i Hercegovine i pozivaju se na rezoluciju Generalne skupštine Ujedinjenih naroda ES-11/1 o agresiji na Ukrajinu, usvojeno 2. marta 2022. 

Za postizanje ovih ciljeva, učesnici se slažu da je neophodno ojačati povjerenje, dijalog, izgradnju kompromisa i rad na miru i međusobnom poštovanju među svim narodima i građanima u Bosni i Hercegovini.

Faksimil dokumenta koji bi lideri bh. političkih stranaka trebali potpisati. Avaz

Lider političkih stranaka i članovi Predsjedništva BiH su:

1. Posvećeni prosperitetu, demokratskom funkcioniranju i sigurnosti Bosne i Hercegovine, i obavezuju se da će konstruktivno poduzeti neophodne reforme kako bi očuvali i unaprijedili ove ciljeve.

2. Naglašavaju važnost produženja izvršnog mandata EUFOR-a Althea te njenog kontinuiranog prisustva u Bosni i Hercegovini radi očuvanja sigurnog i bezbjednog okruženja. 

3. Posvećeni cjelovitom poštivanju svih konačnih i obavezujućih međunarodnih i domaćih sudova, uključujući i odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, te konstruktivnom zajedničkom radu, u dobroj vjeri, na njihovom provođenju, s ciljem usklađivanja sa evropskim standardima. 

Faksimil dokumenta koji bi lideri bh. političkih stranaka trebali potpisati. Avaz

4. Preuzimaju obavezu poduzimanja svih neophodnih koraka u pravcu efikasne organizacije i urednog održavanja Općih izbora 2022. godine, uz neophodna sredstva. Stranke su saglasne da će voditi poštenu i konstruktivnu predizbornu kampanju, bez retorike podjela i mržnje. 

5. Konstruktivno će sarađivati ​​nakon izbora kako bi se osiguralo brzo formiranje novih zakonodavnih i izvršnih organa na svim nivoima, u skladu sa zakonski propisanim rokovima. 

6. Odlučno će raditi na ispunjavanju 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Komisije o zahtjevu zemlje za članstvo u EU, kako bi se ostvario napredak na evropskom putu i odgovorilo na težnje građana.


Kritični obim reformi

7. U tom kontekstu, težit će da se hitno, a najkasnije 6 mjeseci nakon formiranja vlasti na državnom nivou, usvoje:

a) Zakon o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću Bosne i Hercegovine (VSTV) i Zakon o sudovima; 

b) Zakon o sprječavanju sukoba interesa; 

c) Zakon o javnim nabavkama; 

d) ograničene ustavne i izborne reforme, u cijelosti u skladu sa odlukama Evropskog sud za ljudska prava i Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, preporukama Venecijanske komisije i preporukama OSCE/ODIHR-a i GRECO-a;

e) ponovo u cijelosti uspostavi redovni politički dijalog s Evropskom unijom, uključujući i kroz strukture u okviru Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, te poduzmu svi potrebni koraci kako bi zemlja ostvarila pogodnosti fondova Evropske unije iz Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA III), uključujući blagovremenu ratifikaciju Finansijskog okvira i Sporazuma o partnerstvu. 

8. Nadalje, s ciljem da Bosna i Hercegovina ostvari kritični obim reformi i odlučno napreduje na svom evropskom putu, saglasniti su preduzeti sljedeće korake: 

a) osigurati u cijelosti funkcionalne institucije na nivou Bosne i Hercegovine i osigurati da se odluke u vezi s nadležnostima na nivou Bosne i Hercegovine i donose na tom nivou, te saglasni započeti konstruktivan dijalog nakon izbora o temeljnim pitanjima funkcionisanja zemlje, uključujući pitanja poput javne imovine i usvajanje cjelodržavnih strategija u bolastima zajedničkih nadležnosti, u skladu s ključnim prioritetom koji zahtijeva osiguranje pravne sigurnosti u raspodjeli nadležnosti između nivoa vlasti;

b) jačati prevenciju i borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala, između ostalog, kroz osiguranje nezavisnog rada agencija za provođenje zakona i pravosuđa te dostupnost svih potrebnih sredstava za ostvarivanje rezultata u smislu proaktivnih istraga, potvrđenih optužnica, krivičnog gonjenja i pravosnažnih osuđujućih presuda, uključujući i na visokom nivou;

c) preduzeti korake ka poboljšanju ukupnog funkcionisanja javne uprave kroz osiguranje profesionalne i depolitizovane državne službe.



Faksimil dokumenta koji bi lideri bh. političkih stranaka trebali potpisati. Avaz

9. Nastavljaju usklađivanje Bosne i Hercegovine sa Zajedničkom vanjskom i sigurnosnom politikom Evropske unije, uključujući implementaciju i saradnju u oblastima obuhvaćenim Zajedničkom vanjskom i sigurnosnom politikom Evropske unije, u skladu s članom 10. Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. 

10. Posvećeni poduzimanju konkretnih koraka na promociji odgovarajućeg okruženja za pomirenje u cilju prevazilaženja naslijeđa rata, u skladu sa ključnim prioritetima i Zajedničkom izjavom članova Predsjedništva BiH povodom 25. godišnjice Dejtonskog mirovnog sporazuma. 

11. Pozdravljaju aktivnu podršku Evropske unije i podršku dijalogu, izgradnji i jačanju povjerenja u cilju završetka gore navedenih aktivnosti. 

Podsjećamo, sastanku se nisu se odazvali Mirko Šarović, predsjednik SDS-a i Dragan Čović predsjednik HDZ-a, a Fahrudin Radončić, predsjednik SBB-a nije mogao prisutvovati iz opravdanih razloga.

 

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.