BRISEL

Prihvaćen dokument EU: Protiv bili Borenović i Nešić, lideri ništa nisu potpisali

olitički sporazum o principima za osiguranje funkcionalne BiH koja ostvaruje iskorake na putu ka EU je prihvaćen od većine učesnika razgovora u Briselu - naveo je Elmedin Konaković

Pregovori još uvijek traju. Twitter

E. Ma. - M. Aš.

12.6.2022

Kako javljaju izvori "Avaza", u Briselu na sastanku bh. lidera političkih stranaka sa predsjednikom Evropskog vijeća Šarlom Mišelom (Charles Michel) i visokim predstavnikom EU Žozepom Boreljom (Josep Borell) dokument je prihvaćen kao politička izjava od većine učesnika sastanka.

Ponuđeni dokument je prihvaćen bez bilo kakvog potpisa. 

Kako saznajemo, iz FBiH su sve stranke pristale na dogovor a iz RS su za bili Dodik, Stevandić i Đokić, dok su protiv bili Borenović i Nešić. 

To je razlog zašto dokument nije potpisan, pa su čelnici EU ocijenili da je prihvatanje dovoljno i bez potpisa.


Milorad Dodik, prihvatio je dogovor uz izdvojeno mišljenje oko stavke koja se odnosi na osudu ruske agresije na Ukrajinu.

Oglasio se i na Twitteru. 

- Ništa nije potpisano - napisao je Dodik.

Elmedin Konaković, predsjednik Naroda i pravde oglasio se na Facebooku. 

- Politički sporazum o principima za osiguranje funkcionalne BiH koja ostvaruje iskorake na putu ka EU je PRIHVAĆEN od većine učesnika razgovora u Briselu - naveo je Konaković. 

Predsjednik DNS-a Nenad Nešić večeras je u Briselu odbio potpisati zajedničku izjavu lidera jer, kako je saopćio, smatra da "ona nije u interesu RS i da je u suprotnosti sa stavovima NSRS".

- Nenad Nešić isto misli i u Banjoj Luci i u Briselu. Meni je RS uvijek i svuda na prvom mjestu, ne krijem se i ne bježim kao neki. Ako je Narodna skupština utvrdila stav da RS smatra da je potrebno zadržati neutralan stav po pitanju krize u Ukrajini, niko od nas nema pravo da potpisuje izjavu u kojoj se daje kvalifikacija o toj krizi - istaknu je Nešić, a kompletnu njegovu izjavu pročitajte na ovom linku.

Podsjetimo, sastanku su prisustvovali član Predsjedništva BiH i predsjednik SNSD-a Milorad Dodik, lider DF-a i član Predsjedništva Željko Komšić, predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, predsjednik SDA Bakir Izetbegović, predsjednik SDP-a Nermin Nikšić, predsjednik NiP-a Elmedin Konaković, predsjednik Naše stranke Edin Forto, predsjednik PDP-a Branislav Borenović, predsjednik DNS-a Nenad Nešić, lider NES-a Nermin Ogrešević...

Sastanku se nisu se odazvali Mirko Šarović, predsjednik SDS-a i Dragan Čović, predsjednik HDZ-a, a Fahrudin Radončić, predsjednik SBB-a nije mogao prisustvovati iz opravdanih razloga.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.