PREDSJEDAVAJUĆI VM

Tegeltija: Bosna i Hercegovina sa sadašnjim ustavnim uređenjem može biti članica EU

On je podsjetio da ima sličnih zemalja članica EU koje imaju decentralizovani sistem vlasti, kao što ima BiH, i koje su, kao takve, od početka članice EU

Tegeltija: Cilj su nam evropske integracije. Armin Durgut / Pixsell

E. Ć. / Srna

13.6.2022

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija ocijenio je da BiH sa sadašnjim ustavnim uređenjem apsolutno može biti članica EU i da Dejtonski sporazum i EU integracije nisu suprotstavljeni.

Tegeltija je podsjetio da ima sličnih zemalja članica EU koje imaju decentralizovani sistem vlasti, kao što ima BiH, i koje su, kao takve, od početka članice EU. Naravno, istakao je on, nekima je to u BiH izgovor kojim bi željeli da kroz proces evropskih integracija promijene ustavno uređenje BiH kako bi se napravila unitarizacija BiH.

- Evropske integracije nam jesu cilj, ali nisu način da se mijenja Ustav BiH na neustavan način. Naši unutrašnji odnosi imaju mnogo otvorenih pitanja, ali ta rješenja se ne mogu nametati sa strane - rekao je Tegeltija za beogradski list "Politika".


Rušenje Ustava BiH

Prema njegovim riječima, odgovori na unutrašnja otvorena pitanja moraju se postići dijalogom i konsenzusom, kao osnovnim načinom funkcionisanja u državi koju čine tri konstitutivna naroda i dva entiteta.

- Ko želi da zaobiđe ili zanemaruje to osnovno opredjeljenje, ruši Ustav BiH - istakao je Tegeltija.

On je podsjetio da su sve zemlje Balkana kao svoj vanjskopolitički cilj postavile pristupanje EU i nalaze se u različitim fazama tog procesa, ali i da je prije nekoliko godina Brisel donio odluku da zaustavi proces proširenja EU zbog svojih unutrašnjih reformi.

Tegeltija je dodao da je danas ponovo pod upitnikom dodjeljivanje statusa kandidata zemljama Balkana zbog događaja u Ukrajini. On je napomenuo da se zemlje Balkana više od deset godina bore s tim procesom pridruživanja i da će nastaviti da sprovodi reforme.

- A da li će Evropa biti spremna i kada će biti spremna da prihvati zemlje zapadnog Balkana u EU, ostaje da vidimo. Ipak, ne možemo da stojimo u mjestu dok oni ne odluče. Moramo između sebe da sarađujemo, moramo biti spremni i međusobno razvijati unutrašnje kapacitete - naveo je on.


Otvoreni Balkan

Tegeltija je rekao da je njegova osnovna poruka za građane Srbije, Albanije i Sjeverne Makedonije, sa nedavno održanog samita "Otvoreni Balkan", gdje je ispred BiH učestvovao kao gost - da budu strpljivi i da će vrlo brzo imati prilike da se uvjere u prednosti ove inicijative.

Suština poruke je u riječima jednog građanina Sjeverne Makedonije, koji mi je, na obali jednog od najljepših jezera na svijetu, Ohridu, rekao i tome se pridružujem: "Dajte, napravite taj Otvoreni Balkan`, otvorite granice da živimo kao ljudi`", rekao je Tegeltija.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.