REAKCIJE

Svetlana Cenić za "Avaz": Smiješno je da se sporazumi potpisuju oko nečeg za što bh. političari primaju platu

Ono što ne mogu, ne želim i neću da razumijem je praksa da, ako vaše dijete namjerno napravi štetu, vi ga poslije hvalite što nije spalio i čitavu kuću, kaže Cenić

Cenić: Sporazum ništa donijeti neće. Avaz

Piše: A. Bajramović

13.6.2022

Svakom normalnom u BiH je neprijatno kad vidi još jedan u nizu sporazuma koji ništa donijeti neće, kazala je za „Avaz“ ekonomski stručnjak Svetlana Cenić, koja dodaje kako godinama od bh zvaničnika slušamo kako „izražavaju spremnost“ da urade ono što im je i onako u opisu radnih mjesta.

- Sve što stoji u ovom sporazumu, oni su plaćeni, primaju platu da to rade. Ne može se sporazumom rješavati od pravne države do koješta, već to treba da radi onaj ko je izabran, imenovan, postavljen da to radi. Smiješno je da se sporazumi potpisuju oko nečeg što im je nadležnost – pojašnjava Cenić.

Ona naglašava da ništa ne očekuje od sporazuma u Briselu, koji prema tvrdnjama učesnika ionako nije ni potpisan.

- Ovakav pristup EU možda je trebao zbog Ukrajine, zato što postoje oprečne struje u EU da li dati kandidatski status Ukrajini, pa tu treba u paketu da bude Bosna. Mi smo se nagledali sesija kad dođe zvaničnik EU, pa njih zove da se slikaju. To je toliko puta viđeno da nam je zlo. Ono što ne mogu, ne želim i neću da razumijem je praksa da, ako vaše dijete namjerno napravi štetu, vi ga poslije hvalite što nije spalio i čitavu kuću. Pa hajde da pregovaramo oko tvoje štete gdje si napravio problem, mi to mirno posmatrali i sad još da te tapšem po ramenu što nisi spalio do temelja sve – ističe Cenić.

Ne vjeruje da je ovaj sporazum prečica ka EU, jer BiH nije uradila ništa na ispunjavanju uvjeta već i dalje samo generira probleme. Pogotovo što je par mjeseci do izbora pa ni evropski zvaničnici ne znaju hoće li na vlasti ostati oni što već godinama blokiraju reforme na evropskom putu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.