STAVOVI PROFESORA

Enver Kazaz za “Avaz”: Sastanak u Briselu je propao

Sastanak je propao i zbog toga što EU pokazuje da je birokratija nedorasla stanju u BiH, ističe profesor Kazaz

Kazaz: Birokratija nedorasla stanju u BiH. Avaz

Piše: A. Bajramović

13.6.2022

Sastanak u Briselu je potpuno propao budući da dokument koji je razmatran nije potpisan već je tek načelno prihvaćen, kazao je za “Avaz” politički analitičar i profesor na Filozofskom fakultetu UNSA Enver Kazaz.

- Sastanak je propao i zbog toga što EU pokazuje da je birokratija nedorasla stanju u BiH – ističe profesor Kazaz.

Javnost u BiH još uvijek pokušava shvatiti cilj, a pogotovo rezultate putovanja lidera stranaka zastupljenih u Parlamentarnoj skupštini BiH i članova Predsjedništva BiH i višesatnog sastanka s visokim zvaničnicima EU.

- Sastanku u Briselu nije prisustvovao Dragan Čović, koji će najvjerovatnije nakon izbora pokušati blokirati njihovu implementaciju ako ne bude zadovoljan sa rezultatima. Sastanku u Briselu prisustvovao je Milorad Dodik koji je zapravo trebao da dobije sankcije EU. Na ovaj način EU i gospodin Šarl Mišel (Charles Michel) pokazuju da nemaju sposobnosti da se suoče sa stvarnom situacijom u BiH. Umjesto da sankcioniraju Dodika, oni ga zapravo iskupljuju, a postavljaju dokument koji je zapravo obaveza. Već po samoj činjenici da su političke partije u Parlamentu, odnosno na vlasti, one su dužne da to rade bez bilo kakvih sporazuma – ističe profesor Enver Kazaz.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.