EUROPARLAMENTARKA

Tineke Strik za "Avaz": Borelj i Mišel moraju lično pratiti implementaciju dogovora

Nadamo se da je to znak da se nakon ruskog agresorskog rata u Ukrajini, EU konačno probudila i shvatila geopolitički značaj EU integracija BiH, istakla je Strik

Strik: Korak u pravom smjeru. Twitter

Piše: H. J. I.

13.6.2022

Činjenica da su Mišel (Charles Michel) i Borelj (Josep Borell) omogućili sastanak sa političkim liderima BiH je korak u pravom smjeru, istakla je za portal "Avaza" Tineke Strik, zastupnica u Evropskom parlamentu ispred Zelenih, nakon jučerašnjeg sastanka u Briselu. 

Kako dodaje, nada se da se EU konačno probudila. 


- Nadamo se da je to znak da se nakon ruskog agresorskog rata u Ukrajini, EU konačno probudila i shvatila geopolitički značaj EU integracija BiH, nakon godina zanemarivanja zemlje i regiona. Iako je po svom sadržaju deklaracija dobro formulisana i ambiciozna, sumnja se da će ovaj dnevni red biti realizovan. Sada je ključno pažljivo pratiti implementaciju i pomoći liderima tamo gdje je to potrebno da ispoštuju svoja obećanja, a to se mora dogoditi na najvišem nivou: od strane Borelja i Mišela lično - rekla je Strik.


Podsjećamo, lideri bh. političkih stranaka jučer su održali višesatni sastanak u Briselu sa predsjednikom Evropskog vijeća Šarlom Mišelom i visokim predstavnikom EU Žozepom Boreljom. Predstavnici 12 stranaka su se usaglasili oko predstavljenog dokumenta.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.