SUD BIH

Nikola Koprivica se izjasnio da nije kriv za ratni zločin u Novoseocima

Koprivica se tereti da je lično i direktno, pucanjem iz automatskog oružja, učestvovao u ubistvima žrtava

Nikola Koprivica “Nidža”. TUŽILAŠTVO BIH

A. O. / BIRN BIH

14.6.2022

Nikola Koprivica “Nidža”, bivši pripadnik Vojne policije Vojske RS, izjasnio se pred Sudom Bosne i Hercegovine da nije kriv za zločin protiv čovječnosti počinjen u mjestu Novoseoci kod Sokoca koji mu se stavlja na teret.

- Ja niti sam to uradio, niti sam tu uopšte bio - kazao je optuženi na ročištu za izjašnjenje.

Prema optužnici potvrđenoj 12. maja 2022. godine, Koprivica se tereti da je, u okviru širokog i sistematičnog napada na civilno stanovništvo bošnjačke nacionalnosti u općini Sokolac, u svojstvu pripadnika Vojne policije Vojske RS (VRS), zajedno s drugim pripadnicima VRS-a, dana 21. na 22. septembar 1992. godine učestvovao u napadu na mjesto Novoseoci na području općine Sokolac, nastanjeno stanovništvom bošnjačke nacionalnosti.


Transportovani na smetljište

- Nakon napada, žene i djeca odvojeni su od muškaraca, a zarobljeni muškarci vojnim kamionima transportovani na smetljište na lokaciji Ivan Polje, nekoliko kilometara od mjesta Novoseoci, gdje su dovedeni na rub deponije, te strijeljani i ubijeni pucanjem iz vatrenog oružja - stoji u ranijem saopćenju Tužilaštva.

Koprivica se tereti da je lično i direktno, pucanjem iz automatskog oružja, učestvovao u ubistvima žrtava.

Na navedenoj lokaciji ubijene su 44 žrtve, od kojih je najmlađi ubijeni imao 14, a najstariji 77 godina. Tijela 43 žrtve ekshumirana su i pronađena, dok se za posmrtnim ostacima jedne žrtve još uvijek traga. Nakon počinjenog zločina, mjesna džamija je porušena, a ostaci bačeni na tijela žrtava na deponiji Ivan Polje, objašnjeno je ranije u saopćenju.


Izručen iz Kanade u BiH

Početkom aprila ove godine Koprivica je izručen iz Kanade u Bosnu i Hercegovinu, a dva dana nakon toga određen mu je pritvor. Sud BiH je prihvatio prijedlog Državnog tužilaštva te je Koprivici 28. aprila ukinuo pritvor, a određene su mu mjere zabrane putovanja, uz privremeno oduzimanje ličnih dokumenata, kao i zabrana sastajanja i približavanja svjedocima na udaljenost manju od 50 metara, te obavezno javljanje nadležnom organu.

Za zločine u Novoseocima u toku je sudski postupak protiv Dragomira Obradovića, bivšeg komandira Stanice javne bezbjednosti (SJB) Sokolac, Momčila Pajića, bivšeg komandira čete Vojne policije Druge romanijske motorizovane brigade VRS-a, i Alekse Gordića, njegovog zamjenika, Miladina Gaševića, bivšeg zamjenika komandira Izviđačke čete, te Momira i Branislava Kezunovića, Željka Gaševića i Jadranka Šuke, nekadašnjih pripadnika te jedinice, piše BIRN BiH.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.