DEMANTOVAO NAVODE

Suljagić za "Avaz": Nema popisivanja posjetilaca Memorijalnog centra, postoji samo odluka za obilježavanje godišnjice

To je javna odluka, koja je stara šest ili sedam godina i tu je riječ samo o zvanicama, rekao je

Emir Suljagić: Naš je zadatak podizanje svijesti šta se u Srebrenici događalo od 1992. do 1995. godine. AA

Piše: S. S.

14.6.2022

U srbijanskim medijima se pojavila informacija da se u Memorijalni centar u Potočarima neće moći ući ukoliko se ne potpiše izjava o priznavanju genocida u Srebrenici, a tim povodom smo kontaktirali direktora Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari Emira Suljagića.

Emir Suljagić je za portal "Avaza" pojasnio da postoji odluka Organizacionog odbora za obilježavanje godišnjice genocida.

- U ime Organizacionog odbora ne mogu govoriti, ali ta odluka postoji nakon skandala sa posjetom predsjednika Srbije Aleksandra Vučića po kojoj ljudi koji zvanično ne priznaju genocid nema potrebe da dolaze na komemoraciju. I to je javna odluka, koja je stara šest ili sedam godina i tu je riječ samo o zvanicama - rekao je Suljagić.

Kada je riječ o Memorijalnom centru Srebrenica takva odluka ne postoji, kaže Suljagić.

- Mi ne popisujemo naše posjetioce, ko god želi da uči i nauči je dobrodošao. Mi svakome stojimo na raspolaganju da pokažemo naše izložbe, naš rad i ono što mislimo da treba da se vidi. Naš je zadatak podizanje svijesti šta se u Srebrenici događalo od 1992. do 1995. godine, to je naš zakonski zadatak, naša misija - kazao je Suljagić za portal "Avaza".

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.