SAVJETI

Idete na planinu: Ne glumite heroje, nego poslušajte struku, u suprotnom posljedice mogu biti pogubne

Zmije izlaze sada iz zemlje i sve su aktivnije na površini, kazao je on

Zehrudin Isaković, planina Igman. AVAZ

Piše: A. Ovčina

14.6.2022

Sunce je predivan izvor užitka i opuštanja za cijela porodicu, a mnogi ljubitelji prirode rado odlaze na planinu kako bi tamo proveli svoje slobodno vrijeme. Međutim, kada krenete na planinu jako je bitno zaštiti se, jer sunčeve zrake mogu biti opasne ukoliko smo puno izloženi suncu, a osim toga može doći i do hidratacije organizma.

Planinar Zehrudin Isaković za portal "Avaza" govorio je o zaštiti i savjetima koje i sam primjenjuje prilikom odlaska na planinu.







Tri faktora

- Sada se nalazimo u ljetnom periodu odlaska na planine. Te dane mogu karakterizirati visoke temperature, što znači da obratimo pažnju na potencijalnu dehidraciju, na sunčev uticaj na kožu, na sunčanicu, u najtežem slučaju, zaštiti kožu i pod broj tri naročito u cijeloj našoj zemlji, a ja bih posebno rekao u Hecregovini, na zmije. Zmije izlaze sada iz zemlje i sve su aktivnije na površini - kazao je on.

Prvi faktor koji je naveo je dehidratacija do koje ne bi trebalo doći, a kako navodi veoma je bitno ponijeti dovoljne količine vode, s obzirom na liče sklonosti i s obzirom na dužinu ture i na najavljeni dan. Što su temoerature više, to će te sigurno više dehidrirati. 

- Dakle potrebna je veća količina vode - rekao je on.

Dodao je da je veoma bitno ponijeti kremu sa jačim zaštitnim faktorom, ali i kačket, šešir, kako bi zaštitili glavu.



Serum protiv ujeda zmija

- Zmije same po sebi ne napadaju ljude. One su opasne samo u slučaju da ih ne vidite i ako ih nagazite. To znači pojačan oprez u smislu da gledamo gdje stajemo i gdje sjedamo. Ako ćemo odmarati, onda treba da odmaramo na način da gledamo gdje ćemo sjesti. Samo oprez, u smislu da vidite na vrijeme zmiju i to je to. U slučaju da vas ujede, zavisi opet od jačine koji je ugriz. To će na vas djelovati, ali vi to ne možete znati u tom trenutku.

On smatra da da su ovi serumi efikasni, ali i da postoje osobe koje su alergične na njih. Kako kaže, prije toga treba napraviti ispitivanje da li ste alergični na taj serum i o tome treba informirati kod ljekara i na adekvatan način znati šta činiti u tom pravcu.


Udar groma

- Osim toga preporučujem da se o svakoj turi prethodno informišemo o glavnim karakteristikama, u smislu dužine ture, visinske razlike i u smislu njene orijentiranosti, da li je šuma, kakav je teren - ističe on.

Naglasio je da je bitno obratiti pažnju i na grmljavinska nevremena koja također u ovo doba godine znaju biti opasna. 

- Nemojte potcjeniti popodnevne grmljavine na planini ako su najavljene. Nastojte da prije tog vremena koje je rizično za grmljavinu da završite turu ili da imate neko mjesto gdje se možete malo sklonuti, jer su obično planinski grebeni izloženi udaru groma i također, ne treba se plašiti, ali treba ozbiljno shvatiti - kazao je Zehrudin Isaković za portal "Avaza".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.