"BIRD STRIKE 2022"

Vježba evakuacije i gašenja požara na Međunarodnom aerodromu Tuzla

Vježba je trajala sat vremena, a angažovana je i posada helikoptera Oružanih snaga BiH

H. J. I.

14.6.2022

Sa današnje vježbe - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+15

Na Međunarodnom aerodromu Tuzla danas je organizovana vježba "Bird strike 2022". Riječ je o vježbi evakuacije, spašavanja i gašenja požara koja se mora organizovati svake druge godine.

- Vježba nam koristi da spoznamo provjeru provodivosti plana u vanrednim situacijama. Na vježbi smo imali oko stotinu učesnika iz Civilne zaštite TK, Crvenog krsta/križa TK, MUP-a TK, Ministarstva odbrane BiH, Granične policije, vatrogasnih jedinica i službenika domova zdravlja iz Tuzle, Živinica i Kalesije - kaže Dževad Halilčević, direktor Međunarodnog aerodroma Tuzla.

Nakon simulacije pada aviona pristupilo se evakuaciji putnika i ukazivanju pomoći povrijeđenima, a potom su pripadnici vatrogasnih jedinica gasili požare. Sve je izvedeno efektno i zasigurno će vježba od nadležne komisije dobiti prolaznu ocjenu.

- Nezgode na aerodromima su izvjesne i zbog toga nam je važnost utreniranost ljudi, odnosno internih i eksternih kapaciteta - pojašnjava Dževad Halilčević.

Vježba je trajala sat vremena, a angažovana je i posada helikoptera Oružanih snaga BiH, koji su s mjesta nezgode prevozili povrijeđene do najbliže zdravstvene ustanove. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.