DELEGAT SNSD-A

Prodanović pred sjednicu Doma naroda BiH: Očekujem pozitivniju atmosferu nakon kompromisa iz Brisela

Lazar Prodanović je najavio podršku prijedlogu izmjena Zakona o akcizama

Lazar Prodanović: Doći do rješenja koja će biti konstruktivna za sve u BiH. AGENCIJE

Piše: S. Spahić

15.6.2022

Na današnjoj sjednici Dom naroda Parlamentarne skupštine nalazi se obiman dnevni red, a posebnu pažnju izazivaju izmjene Izbornog zakona, koje su prijedlog HDZ-a, izmjene Zakona o PDV-u i i izmjene Zakona o akcizama. 

Tim povodom smo danas kontaktirali Lazara Prodanovića, delegata SNSD-a u ovom domu, koji je rekao da očekuje mnogo pozitivniju atmosferu nakon sporazuma iz Brisela.

Zakon o PDV-u

- Smatram da će biti dosta pozitivniji rezultat nego u dosadašnjem djelovanju Doma naroda, ali ipak treba sačekati glasanje. Vezano za prijedlog o ukidanju akciza mi ćemo podržati prijedlog i stav Vlade RS-a. Riječ je dakle o ukidanju akciza za naftne derivate ili i moguću diferencijaciju, s tim što bi se ova odluka korigovala svaki mjesec u zavisnosti od rasta cijena. Moguće je primjeniti čak i jedan model u kojem ako bi cijena goriva u toku mjeseca bila povećana recimo za 20 feninga onda se u tolikom iznosu akciza smanji - rekao je Prodanović za "Avaz".

Lazar Prodanović je najavio podršku prijedlogu izmjena Zakona o akcizama.

- Vezano za PDV u skladu s ovim prijedlogom koji je bio morat će se naći neko rješenje koje bi bilo u drugačijoj formi usvojeno u odnosu na Predstavnički dom, a onda bi se formirala komisija koja bi usaglašavala tekstove - pojasnio je stav svog kluba Prodanović.

Izborni zakon

Pitali smo Prodanovića i vezano za prijedlog izmjena Izbornog zakona koji je predložio HDZ.

- Mi smo i u Predstavničkom domu bili opredijeljeni da damo podršku ovom zakonu, što naravno ne znači nužno da će on biti usvojen i u drugom domu. Većina ostalih tačaka je usaglašavanje i nadam se da će zbog ovog kompromisa u Briselu doći će do rješenja koja će biti konstruktivna za sve u BiH, poštujući njenu ustavnu strukturu - zaključio je Prodanović za "Avaz".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.