RAZGOVOR

Aida Obuća o pomoći Vlade FBiH: BPK u potpunosti sanirao deficit

Zahvaljujući odlukama federalne vlasti, finansirat ćemo već započete strukturalne reforme

Obuća: Važno ispoštovati ugovore budžetskih korisnika. Agencije

Piše: Al. Bajramović

15.6.2022

Od ukupno 200 miliona KM koje je Vlada FBiH izdvojila za podršku kantonima u provođenju strukturalnih reformi i finansiranje infrastrukturnih projekata od značaja za Federaciju, Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde pripalo je 4.152.192 KM.


Značajna podrška

Prema riječima premijerke BPK Aide Obuće, ovaj kanton bez podrške iz budžeta FBiH ne bi mogao finansirati osnovne, Ustavom predviđene nadležnosti niti ispoštovati kolektivne ugovore budžetskih korisnika.

- Zahvaljujući kontinuiranoj podršci od 2019. godine, mi smo uspjeli sanirati akumulirani deficit, koji je na početku našeg mandata bio oko 10 miliona maraka. Uz domaćinsko trošenje sredstava uspjeli smo pri kraju mandata u potpunosti sanirati dugove koje smo zatekli - kaže nam Obuća.

Dodaje da Vlada FBiH već treću godinu osigurava isti iznos od 4,15 miliona KM, dok je ranije grant iznosio 2-2,5 miliona KM.


Važni za Kanton

Zahvaljujući ovoj pomoći, BPK će finansirati već započete strukturalne reforme.

- To su, prije svega, poštivanje svih zakonskih propisa za uposlenike unutar budžeta u BPK, zatim reforma javne uprave, podrška zdravstvu i jačanje kapaciteta zdravstvenih ustanova. A, s druge strane, finansiranje svih projekata koji su bitni za BPK, ali i samu FBiH. Mi ovdje idemo korak dalje, udružujemo dio finansijskih sredstava s lokalnim zajednicama i tako vršimo disperziju utjecaja FBiH i na lokalni nivo, jer sve su to građani FBiH - ističe Obuća

Porodiljske naknade

Skupština BPK Goražde usvojila je Nacrt zakona o socijalnoj zaštiti i zaštiti porodica s djecom, kojim je predviđeno značajno povećanje porodiljskih naknada.

- Predviđene su naknade od 1.000 KM mjesečno na period od godinu, odnosno iznos jedne prosječne plaće, pa će s iznosom prosječne plaće rasti i porodiljska naknada. Trebat će nam značajna finansijska sredstva u odnosu na trenutna izdvajanja iz budžeta, jer trenutni iznos ove naknade je 149,5 KM i ona se povećava za 85 posto. S grantom FBiH moći ćemo isfinansirati ovaj zakon - smatra Obuća.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.