NA DANAŠNJOJ SJEDNICI

Dom naroda usvojio HDZ-ov prijedlog izmjena Izbornog zakona

Ovaj zakon sada ide u hitnoj proceduri u Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH

Dom naroda usvojio HDZ-ov prijedlog izmjena Izbornog zakona. FENA

Piše: S. S.

15.6.2022

Dom naroda je usvojio izmjene i dopune Izbornog zakona Bosne i Hercegovine po hitnom postupku, koje su predložili HDZ-ovi delegati.

Ovaj zakon sada ide u hitnoj proceduri u Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH.

Za je glasalo sedam delegata (Marina Pendeš, Dragan Čović, Lidija Bradara, Bariša Čolak - HDZ, Sredoje Nović, Lazar Prodanović i Nikola Špirić - SNSD), jedan je bio suzdržan (Mladen Bosić - SDS) i šest je bilo protiv (Amir Fazlić, Asim Sarajlić, Bakir Izetbegović -SDA, Munib Jusufović - SBB, Denis Bećirović - SDP i Zlatko Miletić).

Na ovaj prijedlog su ranije bošnjački delegati pokrenuli vitalni nacionalni interes, a Ustavni sud BiH je odlučio da ovaj prijedlog nije štetan po vitalni nacionalni interes.

Zlatko Miletić je rekao da je ovaj prijedlog u suprotnosti sa presudama Suda u Strazburu, u suprotnosti sa Ustavom BiH i Ustavom FBiH. Ukazao je na to da prema ovom prijedlogu svaki glas nije jednako vrijedan.

Delegat Bakir Izetbegović (SDA) je rekao da je ovo u suprotnosti sa dogovorom iz Brisela, jer se u sporazumu navodi da će se takva rješenja dogovarati zajednički i to u roku od šest mjeseci nakon izbora.

Mladen Bosić (SDS) je također uzeo riječ.

- Niti jedan zakon koji nije usaglašen unutar političkih aktera neće proći ili ga neće moći implementirati. Mi smo i dalje u dubokoj političkoj krizi. Stav SDS-a je da se u RS-u prihvati sve u Federaciji BiH što nije na štetu Srba i da je taj stav i dalje na snazi - rekao je Bosić.

Nikola Špirić (SNSD) je rekao da će danas glasati za ovaj zakon, jer će se tako riješiti bar jedno pitanje u BiH.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.