PRED SKUPŠTINU

S vanrednog press-a SDP-a HNK: HDZ i SDA će ozvaničiti podjelu MUP-a po stranačkoj i etničkoj liniji

Ako izmjene zakona ne budu vraćene u redovnu proceduru, najavili napuštanje skupštinskog zasjedanja

Lulić: Policija ne želi ovakve zakone. M.Smajkić

Piše: M.Sm.

15.6.2022

Ako  prijedlozi zakona o izmjenama i dopunama Zakona o unutrašnjim poslovima HNK i zakona o izmjenama Zakona o policijskim službenicima koji su na dnevnom redu današnjeg zasjedanja Skupštine Hercegovačko-neretvanskog kantona, ne budu umjesto po skraćenoj proceduri vraćeni u redovnu, Klub zastupnika SDP-a će napustiti sjednicu.

Poručeno je to s pres-konferencije SDP-a održanoj uoči skupštinskog zasjedanja.

Kako je kazao zastupnik, Ismet Lulić, predloženim izmjenama  se uključuje direktno politika u rad  komesara i njegovog zamjenika.

- Znamo da smo se te prakse odrekli još  2000.-te, odnosno, da politika ima ikakav uticaj na rad komesara. Vraćamo se na te godine gdje ministar faktički kadrovira zajedno s komesarom buduće policijske službenike. Bakir Izetbegović koji je bio na briselskom sporazumu nije ni sletio da valja na sarajevski aerodrom, a tamo s eobavezao da će depolitizirati javnu upravu, vidimo šta njegove stranačke kolege rade u našem kantonu.  

Zanimljivo je ovoj priči to što se uvodi novi institut zamjenika komesara i mi ćemo biti jedini kanton s komesarom i njegovim zamjenikom. Budući da je stavljeno da ne mogu biti iz istop naroda, vjerovatno ćemo imati komesara iz reda hrvatskog naroda i zamjenika iz bošnjačkog naroda - rekao je Lulić.

On je naveo da su proteklih dana imali brojne pozive od policijskih službenika koji ne žele ovakve izmjene zakona.

- Oni kažu: „Nemojte nas dijeliti“. Nemojte dozvoliti da ovo prođe - rekao je Lulić.




Saradžić: Iz dvorišta u dvorište. M.Smajkić

Vesna Saradžić, također, zastupnica SDP-a podsjetila je na to kako se osam godina vuče priča u vezi izbora policijskog komesara u HNK.

 - Osam godina  svjedočimo kako se loptica prebacuje iz jednog u drugo dvorište koalicionih partnera SDA i HDZ, a to kakve su implikacije, od ugrožavanja sigurnosne situacije, činjenice da nedostaje 250 policajaca, nemogućnosti činovanja i penzionisanja policijskih službenika, to nikog nije briga. Važno je da je politika pokazala da je najjača i da je „vuk sit,a ovce na broju“. Svjedočimo da se ne mogu dogovoriti po važećem zakonu i da imaju želju da podjednako vladaju i potajno prave zakone. Ovi prijedlozi nisu prošli javnu raspravu, struka nije učestvovala, a uvodi se nova pozicija. Dakle, direktno se zadire u samu strukturu Uprave  policije i ovim zakonom se vežu ruke komesaru koju će biti ovisan i pod političkim uticajem i gdje će ozvaničiti podjelu MUP-a po stranačkoj i etničkoj liniji - upozorila je Saardžić.



Drljević: Poduhvat vladajućih. M.Smajkić

Klubu zastupnika SDP-a pridružila se Selma Drljević, nezavisna zastupnica u Skupštini HNK, inače, članica Prve mostarske partije.

- Tradicija vladajućih se nastavlja, jer se po skraćenoj proceduri uvode izmjene dva bitna zakona. Mi ne smijemo uplitati politiku u unutrašnje poslove, a to se, upravo, radi. Praktično, dolazi do novih podjela i nove segragacije. Mi u tom poduhvatu nećemo učestvovati kako radi naših policajaca tako i radi svih građana - kazala je Drljević.

S press-a su pozvali visokog predstavnika u BiH i OHR da spriječe donošenje ovih nakaradnih zakona.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.