28. GODINA RADA

Iz Udruženja "Obrazovanje gradi BiH" za "Avaz": Pomogli smo više od 60 hiljada porodica i mladih

Buduće aktivnosti koje imamo je ljetovanje na Boračkom jezeru, rekao je Bećarević

Edin Bećarević. A. OVČINA

Piše: A. Ovčina

15.6.2022

Udruženje „Obrazovanje gradi BiH“ – Jovan Divjak postoji već dugi niz godina, koje okuplja intelektualce, mlade ljude i sve zainteresirane građane.

Kako je za portal "Avaza" kazao direktor Udruženja Edin Bećarević ovo Udruženje se bavi nizom aktivnosti.

- Udruženje "Obrazovanje gradi BiH", 28. godina koliko postoji intenzivno finansira djecu koja su ostali bez jednog ili oba roditelja, a ubrajaju se u romsku nacionalnu manjinu. Sa ovih 28. godina, Udruženje je više od 60 hiljada porodica i mladih pomoglo u vidu stipendija, školskih pomagala, sportske opreme i drugo. Trenutni projekti, dakle završavamo danas projekat sa obrazovanjem budućnosti i 17-ta je godina kako radimo sa Fondom otvoreno društvo i radimo vrlo uspješan projekat – ističe direktor.



Stipendiranje učenika

Dodaje da će danas potpisati ugovor sa Fondom za narednu školsku godinu, a u pitanju je projekat za stipendiranje romskenacionalne manjine.

- Buduće aktivnosti koje imamo je ljetovanje na Boračkom jezeru, koje uključuje sve ove kategorije koje sam nabrojao inkluzivno-edukativni kamp za djecu iz ove kategorije. To su neke naše buduće aktivnosti u narednih mjesec dana – rekao je.

Govorio je i o Jovanu Divjaku i muralu koji je nedavno naslikan na Dječijoj kući u Novom Sarajevu oko kojeg se vodila polemika.


Mural Jovanu Divjaku

- Dosta polemike je izazvao taj mural. Mural nije bio završen, bio je u fazi završetka. Svi znamo ko je bio gospodin Divjak. Dakle, on se zalagao za obrazovanje, za djecu i mlade i za prave ljudske vrijednosti. Zato smo i izabrali fasadu Dječije kuće – rekao je Bećarević.

U sarajevskoj Vijećnici 08. aprila ove godine je promovirana knjiga generala Armije Republike Bosne i Hercegovine Jovana Divjaka. Knjiga “Ne pucaj!” sastoji se od tri toma, od kojih su prva dva Divjakovi ratni dnevnici iz 1992. i 1993. godine.

- Promocija se propratila odlično. Kako smo dobili informacije bilo je prisutno oko 500 osoba. Što je najbitnije bilo je više od 100 osoba iz inostranstva. Sav prihod, kao što znate gospodin Divjak je namjenio za finansiranje mladih u BiH – kazao je Bećarević.


Sanjin Hamidičević. A. OVČINA

Projekti kojima se bave

Sanjin Hamidičević, zamjenik izvršnog direktora i projekt menadžer za portal "Avaza" govorio je o projektima kojima se bavi ovo Udruženje.

- Imamo projekat u prostorijama Udruženja gdje želimo da pokrenemo pisanje domaćih zadataka i instruktivne nastave koji bi bio za mlade iz grupa za osnovce i srednjoškolce Općine Novo Sarajevo. Imamo podršku Općine za ovaj projekat, koji će krenuti kao pilot projekat u septembru i nadamo se da će to biti uspjeh, jer su to često višečlane porodice gdje postoje poteškoće što se tiče podrške savladavanja gradiva. Cilj nam je da to u budućnosti nadogradimo tako što ćemo aktivirati naše stipendiste koji su studenti, da daju instruktivnu nastavu gdje će moći zaraditi, s obzirom da su i oni sami pripadnici grupa – ističe on.

Dodao je da treba jedni drugima da pomažu i da ta sredstva idu tamo gdje su najpotrebnija. Ove godine će pokrenuti i projekat „Naslikaj kulturu BiH“ gdje će mlade osobe voditi u Zemaljski muzej da se upoznaju sa kulturom i naslijeđem BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.