SAOPĆENJE

SBB: Hitno zaustaviti višedecenijske partnere SDA i HDZ u stvaranju stranačke policije HNK

Partneri u vlasti SDA i HDZ na ovaj način uvode dodatne nacionalne podjele u Mostaru i HNK, što je u suprotnosti s temeljnim principima težnji Bosne i Hercegovine na putu ka EU i NATO-u, navode iz SBB-a

SBB: Pozivamo međunarodnu zajednicu, OHR i Ambasadu SAD da zaustave višedecenijske koalicione partnere u HNK u njihovoj namjeri. SBB

Press centar SBB-a

15.6.2022

Savez za bolju budućnost BiH oštro osuđuje namjere koalicionih partnera SDA i HDZ-a da usvoje izmjene i dopune Zakona o unutrašnjim poslovima i Zakona o policijskim službenicima Hercegovačko-neretvanskog kantona kojim bi se po nacionalnom, odnosno stranačkom ključu, podijelila i policija.

- Dok SDA i Bakir Izetbegović maliciozno i lažno prozivaju lidere SBB-a Fahrudina Radončića i NiP-a Elmedina Konakovića da imaju tobožnje zakulisne veze i tajne dogovore s Draganom Čovićem, Izetbegović sa svojom SDA već danas upravo s Čovićem i njegovim HDZ-om, u partnerskim i prijateljskim odnosima, dijeli policiju u HNK na bošnjačku i hrvatsku komponentu, tačnije na stranačku policiju SDA i HDZ-a.

Poštujući sve demokratske principe, vladavinu prava i apsolutno zagarantiranu političku nezavisnost i samostalnost u operativnom radu policije, SBB smatra apsolutno nedopustivim namjere političkog dvojca SDA i HDZ-a da u HNK uvedu poziciju zamjenika komesara, koja ne postoji ni u jednom drugom kantonu. I to tako da komesar bude iz jednog, a zamjenik iz drugog naroda.

Partneri u vlasti SDA i HDZ na ovaj način uvode dodatne nacionalne podjele u Mostaru i HNK, što je u suprotnosti s temeljnim principima težnji Bosne i Hercegovine na putu ka EU i NATO-u.

Stoga, pozivamo međunarodnu zajednicu, OHR i Ambasadu SAD u BiH da zaustave višedecenijske koalicione partnere u HNK u namjeri da uvode nedemokratske standarde u radu policije, zasnovane isključivo na političkim i nacionalnim, a ne profesionalnim principima - navodi se u saopćenju SBB-a.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.