REAKCIJE

Sandi Dizdarević za „Avaz“: Potrebna je reakcija OHR-a

Odredbe ovog zakona ne samo da su diskriminatorne već unutar policije stvaraju milicije po etničkom principu, kaže Dizdarević

Dizdarević: Etničke milicije. Avaz

Piše: Al.B.

15.6.2022

Jedini način da se spriječi primjena ovakvog zakona o unutrašnjim poslovima HNK je da reagira Visoki predstavnik, kazao je za portal "Avaza" profesor Sandi Dizdarević komentirajući današnju odluku vladajuće većine HDZ - SDA da, uprkos upozorenjima stručnjaka, usvoji sporni akt.

- Odredbe ovog zakona ne samo da su diskriminatorne već unutar policije stvaraju milicije po etničkom principu. Jučer sam o svemu obavijestio OHR i EU i imam informacije da je ovo privuklo njihovu pažnju. Međutim, zbog ukupne situacije njima je sve ovo prošlo „ispod radara“ – kazao nam je Dizdarević.

Jedno od pitanja koje želi postaviti poslanicima koji su podržali ovakav zakon je kako policijski načelnik može biti član Nezavisnog odbora za izbor komesara koji će sutra odlučivati o njegovom činu. Dizdarević je uoči sjednice, zbog zaštite nauke i policijsko kriminalističke struke, obavijestio međunarodne institucije da se u HNK policija pokušava apsolutno politizirati i da se predloženim zakonskim rješenjima policija vraća pola stoljeća unazad.

- Dakle, potpuno se urušava sistem depolitizacije, potpuno se urušava sistem operativne samostalnosti komesara i čitav sistem izbora komesara, smjene, odluka koje komesar može donositi su pod političkim utjecajima – kazao nam je Dizdarević, te dodao da je uvođenje funkcije zamjenika komesara policije samo politička farsa kojom se odstupa od reforme policije i gubi unificiranost u odnosu na druge kantonalne zakone.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.