DELEGAT U DOMU NARODA BIH

Miletić za "Avaz": HDZ-ov prijedlog je neodrživ, vrši diskriminaciju Hrvata, ne provodi niti jednu presudu

Ovim prijedlogom Hrvati u ova četiri kantona koje on ne smatra legitimnim diskriminisani su u svakom smislu te riječi, a ista stvar je i sa Hrvatima u RS-u, o kojima on u svom prijedlogu ne govori niti jednu riječ, rekao je

Zlatko Miletić: Dragan Čović nije izabrao dobar put. ARMIN DURGUT / PIXSELL

Piše: S. S.

15.6.2022

Dešavanja sa današnje sjednice Doma naroda Paralamentarne skupštine BiH, na kojoj je prošao HDZ-ov prijedlog izmjena Izbornog zakona, je za portal "Avaza" komentirao delegat u ovom domu Zlatko Miletić.

- Pristup rješavanju problema ugroženosti Hrvata u BiH ne radi se na dobar način i mislim da Dragan Čović nije izabrao dobar put. Ovim prijedlogom Hrvati u ova četiri kantona koje on ne smatra legitimnim diskriminisani su u svakom smislu te riječi, a ista stvar je i sa Hrvatima u RS-u, o kojima on u svom prijedlogu ne govori niti jednu riječ. Mislim da je takav prijedlog neodrživ sam po sebi, jer on ne samo da vrši diskriminaciju Hrvata, već vrši diskriminaciju i svih građanana koji su se obraćali sudu za ljudska prava od 2009. godine - rekao je Zlatko Miletić.

Previše grešaka

Mišljenja je da se ovim prijedlogom ne implementira niti jedna presuda Suda u Strazburu.

- To dovoljno govori o Čovićevom licemjerstvu, da on priča jednu priču da je za Evropsku uniju, a sa druge strane rade sve da se ne implementuju odluke koje donosi Evropska unija u dokumentu - kazao je.

Govorio je o tome kako se prema HDZ-ovom prijedlogu privileguju Hrvati iz određenih kantona.

- To je poseban problem i ne treba rješavati na taj način. Ranije sam izjavljivao u medijima da mislim da Čović ili neko drugi iz HNS-a ako ima iskrenu želju da predstavlja Hrvate u Predsjedništvu da trebaju pokazati ljubav u kontekstu institucija. Da to ne bude samo verbalno, mislim da je previše grešaka napravio da bi ga neko ozbiljno shvatio. Oni trebaju prvo napraviti dobro odnose sa Bošnjacima, a onda sa Srbima, a kada to kažem ne mislim na to između političkih partija, nego među građanima - dodao je.

Ne može funkcionisati

Miletić smatra da je cilj ovakvog prijedloga postizanje političkog kredibiliteta, kako bi se moglo reći da je on prošao Dom naroda, iako ima male šanse da prođe Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH.

- U političkom kontekstu su oni procijenili da je dobro da to prođe Dom naroda, da to uslovno bude kako oni predlože. Oni neće da se potrude da shvate da takav prijedlog rješenja u BiH ne može funkcionisati iz raznoraznih razloga, a prije svega jer se ne provode odluke su sudova, Venecijanske komisije - zaključio je

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.