REAKCIJE

Šefkija Džiho, jedan od osnivača MUP-a HNK: Kakva je potreba za uvođenjem zamjenika policijskog komesara?

Potpuno je pregažena kadrovska struktura policajaca u svim elementima

Džiho: Naznake vraćanje na situaciju od prije 1997.godine. Avaz

Piše: M.Sm.

15.6.2022

Šefkija Džiho jedan od onih koji su uspostavili Ministarstvo unutrašnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona i koji je 15 godina proveo  na pozicijama od zamjenika ministra MUP-a, ali i ministra, kao i na drugim u policijskim strukturama te bivši guverner HNK osvrnuo se na danas usvojene izmjene i dopune Zakona o unutrašnjim poslovima te Zakona o policijskim službenicima.


Nacionalne kvote

Uz napomenu da te dokumente nije vidio, ali prema onome što je plasirano danima u javnosti, Džiho smatra da uvođenje instituta zamjenika policijskog komesara nije dobro rješenje.

- Nije dobro, posebno što nije jasno definisano kakva je potreba za zamjenikom policijskog komesara, zbog čega se uvodi? Očito je, jer nema drugog opravdanja, da se tu radi o nacionalnim kvotama i dogovoru dvije nacionalne stranke. Je li to sada znači da će jedan komandovati policajcima bošnjačke, a drugi hrvatske nacionalnosti. Bojim se da su to naznake vraćanja situacije od prije 1997.godine-  kaže Džiho.

Džiho se osvrnuo i na  vanrednu dodjelu činova, koju će, prema danas usvojenom zakonskom rješenju vršiti komisija od pet članova, a koju će imenovati komesar.



Nema promjena

- Nažalost, sto godina, da tako kažem, nije bilo činovanja. Pa, brojni policijski službenici u MUP-u HNK ne mogu u penziju, a kamoli da budu činovani, jer godinama nema komesara. I, sada bi oni nabrzinu to nadoknađivali. Jer, to je toliko zapušten sistem da su, naprimjer, trenutno samo dva Bošnjaka s činom glavnog inspektora. Potpuno je pregažena kadrovska struktura policajaca u svim elementima - iznosi Džiho.

Ukazao je i na to kako je "nedopustivo , grehota i sramota to što od formiranja Kantona svako drži svoja ministarstva i skoro da nema promjena u raspodjelama".

- Obaveza je bila da ministar unutrašnjih poslova i komesar ne mogu biti iz istog naroda u ovom Kantonu u kojem još uvijek ima  elemenata kantona sa specijalnim režimom. Međutim, od 1997.godine ministar unutrašnjih poslova je hrvatske nacionalnosti -podsjeća Džiho.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.