UGLEDNI HISTORIČAR

Enver Imamović za "Avaz": U Fojnici se urušava musafirhana, kuća stara nekoliko stotina godina

Ako ne reagiraju već mjesne vlasti, koje se ne mogu osloniti na više nivoe, onda ima nekoliko entuzijasta kojima je na srcu ne samo Fojnica, nego i generalno kulturno-umjetničko blago, koji će skupiti sredstva na sramotu mjesnih vlasti, rekao je

Enver Imamović: Objekat je pred samim urušavanjem. AVAZ

Piše: S. S.

17.6.2022

Poznati bh. historičar, prof. dr. Enver Imamović je ukazao na društvenim mrežama kako se loše tretira kulturno-historijsko blago u BiH, a kao primjer je naveo musafirhane u Fojnici koja je u stanju raspada.

Tim povodom smo kontaktirali profesora Envera Imamovića.

- Situaciju u našoj zemlji najbolje osjeti kulturno-historijsko naslijeđe u našoj zemlji. Svaki dan u medijima možemo pročitati da se uništavaju stećci, kule i bedemi i jedan od primjera je u Fojnici, gdje se u pred našim očima, već duže vrijeme, nažalost uništava jedan divan primjer spomenika naše kulture, a to je objekat star nekoliko stotina godina, riječ je o musafirhani. Taj objekat je pred samim urušavanjem, a Fojnica je jedno turističko mjesto puno potencijala - rekao je Imamović za portal "Avaza". 

Potpisnici UNESCO-ovog sporazuma

Podsjetio je profesor da Fojnica ima banju, samostan i Prokoško jezero, tako da ima veliki potencijal i šteta je da ne koristi ga u punom potencijalu.

- Mjesne vlasti, a da ne kažem i šire institucije koje su nadležne, kao što je Zavod za zaštitu spomenika da uopće ne reagira i bila bi šteta da se taj divan objekat uruši, da nestane posljednja kuća stara nekoliko stotina godina, kao primjer kako je nekada Fojnica izgledala. Reakcija mnogih na moju objavu na Facebooku je bila da im je drago da se pokreće to pitanje i da je takvih primjera na stotine, od Tešnja, Jajca, Bugojna, Tuzle, Mostara i brojnih drugih gradova - dodao je.

Nevjerovatno je da nadležne komisije, stručna tijela koja su za to zadužena ne reaguju, iako smo potpisnici UNESCO-ovog sporazuma za zaštitu kulturnog blaga, mišljenja je Imamović.

- Ovo nije jedinstven primjer, prošle godine smo imali urušuvanje bedema na Vranduku, uništavanje stećaka u Kreševu, Kiseljaku, kod Blagaja. Zato sam ovo i naveo kao primjer, koji je nedaleko od Sarajeva, u Fojnici koja je turistički atraktivna, jer ako padne krov, kao što je već pao ona je gotova. Šteta je prava i nadam se da će ovo ponukati nadležne da poduzmu nešto. Mediji su trenutno najbolje oružje da se to sve zaštiti - kazao je.

Ima entuzijasta

Profesor kaže da je prošao čitav svijet i da ovakav tretman je neshvatljiv i neviđen. 

- Vidio sam u brojnim zemljama kako se eksploatiraju kulturno-historijska blaga u turističke i privredne svrhe. Kada bi se obnovila ta kuća u Fojnici ona bi imala više namjensku svrhu, prvo za obilazak jer je specifična arhitektura osmanskog doba, kao što je slučaj sa Saburinom kućom, a drugo može se kao što je slučaj sa Svrzinom kućom izdavati za razne manifestacije, od naučnih skupova pa sve do vjenčanja. Ja se nadam da će nakon ove objave se to promijeniti. Ako ne reagiraju već mjesne vlasti, koje se ne mogu osloniti na više nivoe, onda ima nekoliko entuzijasta kojima je na srcu ne samo Fojnica, nego i generalno kulturno-umjetničko blago, koji će skupiti sredstva na sramotu mjesnih vlasti - zaključio je Imamović za portal "Avaza".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.