REAKCIJE

Muris Čičić o pozivu lidera SDA da se vrate zlato i novac: Izetbegoviću je izborna godina, Cenralna banka treba brinuti o tome

Meni je neobično i to što on dovodi u sumnju sudbinu eura, jer nije to realno. To je najbolje sidro koje imamo, kaže Čičić

Čičić i Izetbegović. Avaz

Piše: Al. Bajramović

17.6.2022

To je politikantstvo i populizam, komentar je akademika Murisa Čičića na diskusiju zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda PSBiH Bakira Izetbegovića koji bi želio da o odlukama iz nadležnosti Centralne banke BiH odlučuje političari.


Domaće banke

On je na posljednjoj sjednici pozvao delegate da raspravljaju o vraćanju bh. zlata i novca, kojima se štiti stabilnost KM, iz stranih u domaće banke, te se upitao zašto je kurs KM čvrsto vezan za euro?!

- Inflacija će pojesti 10 posto vrijednosti sredstava sa kojima raspolažemo, koji su garancija valute. Mi to držimo u papirima. Njemačka drži 50 posto u zlatu, Amerika skoro sve. Vrijednost zlata je stoposto porasla. U vrijeme kad je inflacija 10 posto mi stranim bankama plaćamo trezor da nam čuvaju novac, a oni s tim novcem rade i posuđuju ga - kazao je Izetbegović.

- Mislim da su u toj diskusiji pomiješane stvari i to se definitivno dešava kada se političari počnu petljati u stručne teme. Neko ih je nešto posavjetovao i oni reaguju. U onome što je rečeno ima neke istine, ali ništa to nije tako izvjesno u ekonomiji. Da li u zlatu ili vrijednosnim papirima, možda je u ovom trenutku bolje da rezerve imamo u zlatu, ali ja mislim da je uvijek najbolje držati određeni balans. To ekonomija preporučuje – kazao nam je profesor ekonomskih nauka i predsjednik ANU BiH prof. dr Muris Čičić.

Čičić ističe da se odluke u ekonomiji ne donose naprečac, te da bi volio da svaki političar u BiH kaže u čemu će oni „držati“ svoje pare.

- Hoće li u zlatu, vrijedonosnim papirima, hoće li donositi ishitrene odluke jer im se čini da u inflaciji zlato bolje stoji? Ništa nije tako kako se u trenutku čini, ali ja razumijem gospodina Izetbegovića jer njemu je izborna godina, on mora nešto raditi, dobio je određene savjete. Sve što je rekao i može i ne može, ali nije ekonomski fundirano pa je sve politikanstvo i populizam. Zato bih ja to radije ostavio onima kojima smo povjerili da se brinu o tome. To je Centralna banka i ljudi koji tamo rade. Ovo što trenutno imamo bolje je nego što on predlaže – ističe Čičić.


Što se političari petljaju

Kada bi u ekonomiji sve bilo onako kako se političarima učini onda ne bismo morali imati ni guvernere, ni centralne banke, ni eksperte, a s obzirom da se Izetbegović poziva na Njemačku, Čičić ističe da u svim ozbiljnim državama o monetarnoj politici odlučuju centralne banke, Evropska centralna banka, a ne političari ili premijeri.

- Meni je neobično i to što on (Izetbegović,op.a) dovodi u sumnju sudbinu eura, jer nije to realno. To je najbolje sidro koje imamo. Ukratko, nije dobro kad se političari počnu petljati u te stvari, jer on svojom izjavom praktično govori da bolje zna od guvernera Centralne banke BiH. Inflacija je globalna pojava. Jučer je Banka Amerike povećala kamate za 0,75 posto što je najviše u zadnjih 30 godina. Tu će nastupiti značajne promjene na tržištu kapitala, na tržištu vrijednosnih papira i nemojte da se političari petljaju u takve odluke – ponovo apelira akademik Čičić


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.