ŠEF DELEGACIJE EU

Satler u dvodnevnoj posjeti Banjoj Luci: Sastat će se sa predstavnicima vlasti RS

U utorak, 21. juna, ambasador Satler će posjetiti Upravu za indirektno oporezivanje BiH

Johan Satler. AGENCIJE

A. O.

17.6.2022

Šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u Bosni i Hercegovini ambasador Johan Satler (Johann Sattler) će 20. i 21. juna 2022. godine boraviti u Banjoj Luci.

Tokom posjete, Ambasador Satler će se sastati sa predstavnicima vlasti RS, BiH obudsmenima, predstavnicima gradskih vlasti te obići korisnike EU grantova u sklopu projekta Evropske unije, EU4Business.


Uspješne kompanije

U ponedjeljak, 20. juna, ambasador Satter će u prisustvu ministra privrede i preduzetništva RS zvanično otvoriti postavku pod nazivom "Mali sajam, velikih mogućnosti" koji se organizira u okviru kampanje Delegacije Evropske unije u BiH "Povezani kroz dobro" kojom se želi promovirati podrška privatnom sektoru i ekonomskom razvoju BiH. "Mali sajam, velikih mogućnosti" je putujuća postavka na otvorenom koja će na inovativan način predstaviti preko 15 uspješnih kompanija iz BiH koje su podržane sredstvima EU.

U utorak, 21. juna, ambasador Satler će posjetiti Upravu za indirektno oporezivanje BiH povodom kontinuirane podrške Evropske unije na modernizaciji i unapređenju rada ove institucije u skladu sa zahtjevima EU. Evropska unija je Upravi za indirektno oporezivanje BiH isporučila oko 1.300 najnovijih laptopa i računara i dugu informatičku opremu uključujući servere, mrežne sigurnosne uređaje. Dodatno je isporučena i laboratorijska oprema za carinski laboratorij, a ukupna vrijednost obje nabavke iznosi 2.3 miliona eura.



Digitalni potpis

Pored nabavke visokosofisticirane opreme, Evropska unija pomaže Upravi za indirektno oporezivanje BiH u usklađivanju s pravnom stečevinom EU. 

Također, Evropska unija je podržala Upravu u procesu sticanja kvalifikacijskog digitalnog potpisa koji bi trebao biti u upotrebi od 1. avgusta, a koji će pomoći u korištenju pojednostavljenih postupaka u procesima indirektnog oporezivanja.

U 17 sati je zvanično otvaranje postavke "Mali sajam, velikih mogućnosti" na Trgu Krajine u Banjoj Luci. 

U utorak u 08:30 sati održat će se posjeta Upravi za indirektno oporezivanje BiH i pregled donirane opreme.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.