KO KOGA ŠTITI

Tužilaštvo KS vodi istragu protiv više osoba koje su željele pratiti Džindića: Šta je s direktorom policijske akademije FMUP-a

Damir Vejo suspendiran, Hot pod mjerama, gdje je ime treće osobe, koja je povezan s ovim slučajem

Tužilaštvo istražuje, ali imena ne objavljuje. Avaz

Piše: M. Aš.

17.6.2022

Kantonalno tužilaštvo Kantona Sarajevo provodi istragu protiv više osoba radi utvrđivanja postojanja osnovane sumnje da su počinili krivično djelo “Neovlašteno prisluškivanje i zvučno snimanje“ kao i krivično djelo „Nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija„ kada je u pitanju slučaj Nermina Džindića, ministrar energije i rudarstva,  ispod čijeg je vozila prošle godine pronađen uređaj za praćenje.

Ova informacija potvrđena nam je danas iz Tužilaštva KS.

Bez više informacija

Podsjećamo, "Avaz", prije tri dana objavio da je jedna od osoba, koja je učestvovala u ovim nezakonitim radnja uhapšena i priznala da je postavila uređaj za praćenje, ali da se čeka na ime nalogodavca.

Iz Tužilaštvo su povrdili da je uz prethodno pribavljenu Naredbu Općinskog suda u Sarajevu izvršeno pretresanje više lokacija te je tom prilikom slobode lišeno lice Alden Hot i lice koje su može dovesti u vezu s predmetnim krivičnim djelima. Sve se desilo još 8.juna.

 -  S obzirom da je istraga u toku ne možemo podijeliti više detalja u odnosu na naprijed navedeno i radnje koje se poduzimaju, izuzev da je Tužilaštvo u odnosu na lica koja su tom prilikom lišena slobode poduzelo zakonom previđene procesne radnje i Općinskom sudu u Sarajevu predložilo izricanje mjera zabrane , a kojem je Općinski sud udovoljio dana 15.6.2022. godine i izrekao predložene mjere, dok Tužilaštvo nastavlja dalje radnje i aktivnosti na potpunom rasvjetljavanju krivičnog djela u saradnji sa Federalnom upravom policije - rečeno nam je.


Zašto Tužilaštvo i FUP ne spominju

Podsjećamo, u vezu s praćenjem ministra Džindića dovodi se i aktuelni direktor policijske akademije FMUP Damir Vejo. Njega je jučer suspendirao ministar unutrašnjih poslova FBIH Aljoša Čampara. No, pitanje je zašto Vejo nije uhapšen, ako je Hot priznao da je po njegovoj naredbi postavio uređaj za praćenje ispod Džindićevog vozila.

Čudno je i zašto Tužilaštvo i FUP ne spominju ime još jedne uhapšene osobe.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.