IZJAVA ZA AVAZ

Goran Čerkez: Led se otapa i odmrzavaju se novi virusi stari hiljadama godina

Situacija kada je upitanju koronavirus je stabilna, kazao je Čerkez

Z. Karić

Goran Čerkez

Foto: Arhiv


Dvije godine pandemija koronavirusa harala je svijetom, ali izgleda došlo je vrijeme da malo predahnemo od nje. Iako u nekim zemljama i danas ima visok broj zaraženih u BiH situacija je stabilna. 

Ovo je za portal „Avaza“ kazao Goran Čerkez, pomoćnik federalnog ministra zdravstva.

Lakši slučajevi

- Situacija kada je upitanju koronavirus je stabilna. Još uvijek imamo sporadične slučajeve oboljevanja međutim to nije u ovom trenutku ništa zabrinjavajuće. Radi se o lakšim slučajevima oboljevanja. Sve mjere su i dalje ukinute, a jedine koje su na snazi odnose se na zdravstveni sektor – kazao je Čerkez.

Čerkez dodaje kako zdravstveni sektor nastavlja pratiti situaciju oko pandemije te je istakao da ukoliko bude bilo kakva potreba za intervencijom da su u zdravstvenom sektoru spremni.

- Ono što se zna da tokom ljetnog perioda neće biti potrebe za intervencijama kada je korona u pitanju, samo ćemo morati biti operezniji u onom prelazu u jesen, ali i tu bi trebali biti optimistični. Mislim da je najgore prošlo – istakao je Čerkez.

Dobro se pripremiti

Čerkez je upozorio da je moguće u budućnosti očekivati slične pandemije kao što je koronavirus.

- Savjet Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) je da se zemlje svijeta dobro pripreme za naredne pandemije kako se nebi doveli u situaciju kao što je to bilo s koronom. Ovo je svijetu bila dobra pouka. Uništavanje ekologije, otapanje ledenjaka sve to može dovesti do novih pandemija.

Naime led se otapa i odmrzavaju se novi virusi stari hiljadama godina. Ti virusi mogu dovesti do nove pandemije. Treba biti oprezan jer nova predviđanja govore da bi moglo biti još pandemija – upozorio je Čerkez.

Kada je u pitanju vakcinacija protiv COVID-19, Čerkez je kazao, da je njihovo savjetodavno tijelo pozvalo sve osobe koje su u riziku i one iznad 65 godina da prime četvrtu vakcinu i to je i dalje na snazi. Kada su u pitanju djeca i vakcinacija, Čerkez je tu bio jasan te je kazao da se u Federaciji BiH mala djeca ne vakcinišu.

Više o temi Goran Čerkez

NA KIOSCIMA ŠIROM BIH
Danas u "Dnevnom avazu" čitajte: Progon se nastavlja
NA VRH

Podijeli članak na