SLOVENIJA UZ BIH

Dr. Nabil Naser, član Predsjedništva SBB-a: Poruka Pahora znak prijateljstva

Inicijativa Borisa Pahora dokaz je najboljeg susjedstva

Nabil: Ne žele da budemo dio EU. Arhiv

Piše: A. Bajramović

19.6.2022

Pismo predsjednika Slovenije Boruta Pahora, zemlje koja je članica EU, upućeno predsjedniku Evropskog vijeća Šarlu Mišelu (Charles Michel), u kojem poziva na brži proces proširenja na zapadni Balkan i da se Bosni i Hercegovini bezuvjetno dodijeli status kandidata za članstvo u EU, znak je najboljeg susjedstva i velikog prijateljstva.


Konkretan potez

Ovo je za „Avaz“ kazao dr. Nabil Naser, član Predsjedništva Saveza za bolju budućnost i jedina osoba koja je reagirala na događaj koji je ostao neprimijećen, a koji predstavlja rijedak primjer u političkim odnosima država regiona.

- Bilo mi je krivo zato što to niko nije registrirao, a stalno upućujemo neke vapaje susjedima da s nama budu u dobrim odnosima. Kada neko napravi konkretan potez, onda se mi ušutimo ili se zbunimo pa ne znamo kako reagirati - pojašnjava Nabil.

Dan kada je Pahor zvanično zatražio kandidatski status za BiH on smatra historijskim, podsjećajući da je predsjednik Slovenije takvu inicijativu pokrenuo i na februarskoj Minhenskoj sigurnosnoj konferenciji, kada je istakao da su u BiH „najočiglednije negativne posljedice presporog procesa proširenja EU i promjene u evropskoj perspektivi“.

S druge strane, izostanak bilo kakve reakcije iz BiH Nabil smatra dokazom istinskih namjera vlastodržaca.


Razvoj BiH

- Oni, u biti, ne žele da BiH bude integrirana u EU. Oni žele da se BiH podijeli na tri ili više dijelova, a ovaj glavni, koji se brine za broj ljudi u džamijama, njemu je samo stalo do fildžan-države - ističe Nabil.

BiH mora graditi dobre odnose sa susjedima uprkos različitim strujama u njima te postati dio EU, kaže Nabil i podsjeća da zbog sitnih interesa i unutrašnjih sukoba vlast u BiH ne čini ništa na ispunjavanju prioriteta na tom putu.

- Njih ne zanima razvoj BiH i njene ekonomije, ne zanimaju ih naša djeca, inžinjeri, ljekari, IT stručnjaci koji napuštaju ovu zemlju. Oni rade sve protiv našeg sna da budemo dio EU - kaže Nabil.


Prava dijagnoza

I o Sloveniji je ranije bilo različitih komentara, o non-paperima i sličnim stvarima, ali očigledno je ovim zvaničnim pismom Pahor postavio pravu dijagnozu i nudi pravi lijek, a pravi lijek za svu našu patnju u posljednjih 25 godina jeste naša integracija u EU. Nisam Slovenac, ali nakon ovog što je Pahor uradio osjećam se kao Slovenac - poručuje Nabil.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.