UDRUŽENJE ŽENA ŽRTVA RATA

Bakira Hasečić za "Avaz": Za zlostavljanje žena se treba uvesti smrtna kazna

Možemo upozoravati, možemo dizati svoj glas, ali je naša sudbina u njihovim rukama, poručila je Hasečić

Bakira Hasečić: Malo je proceusirano ratnih zločinaca za silovanje u BiH. AVAZ

Piše: A. Ovčina

19.6.2022

Međunarodni dan borbe protiv seksualnog nasilja nad ženama u ratu obilježava se danas. Također, u Foči je danas obilježena i 30-ta godišnjica od ovog zločina u organizaciji Udruženja žrtava rata Foča 92-95, ispred zloglasnog logora Sportska dvorana „Partizan“.

O zlostavljanju žena u ratu za portal „Avaza“ govorila je Bakira Hasečić, predsjednica Udruženja "Žena – žrtva rata".


Naislje nad ženom

- Danas sam u Višegradu, došla sam da se odmorim. Nisam se mogla priključiti povodom današnjeg dana, više naših žena je otišlo. Sam Međunarodni dan obilježavanja nasilja nad ženama, možemo ga obilježavati stotine godina, ali uvijek kažu "nikad više". Vidimo šta se dešava i u Ukrajini i u drugim zemljama. Da nema, ne mogu reći političke volje, da nema zakona, kako ja znam reći svjetskog zakona u Vijeću sigurnosti UN-a, da donese jedan takav zakon kad se desi jedno silovanje, kako oni kažu nasilje nad ženom, da se strogo kazni onaj ko je seksualno zlostavljanje planirao, naredio, pa tek onaj ko je počinio, ako ga pronađu – ističe Hasečić.

Ističe da ono što se dešavalo u BiH, dešava se i sada, nakon 30 godina.

- Iako mi čekamo pravdu u BiH 30 godina, imamo situaciju da se ratni zločinci i sada slobodno kreću, susrećemo ih. Ima onih koji su pobjegli i našli utočište u susjednim državama, onda vam sve govori koliko je svjetska podrška ženama koje su preživjele rat, nasilje tokom agresije, tokom građanskih ratova. Sve dok se ne kreira takav jedan zakon pa čak da uvedu smrtnu kaznu za silovanje, seksualno nasilje, posebno u ratovima. Mislim da se mi nikada nećemo izboriti za bilo koju zaštitu žena kako u ratu tako i u miru – rekla je ona.


Mi smo nemoćni

Na pitanje koju poruku ima da uputi danas, kazala je kako ne zna šta bi izjavila. 

- Šta smo u tome do sad uspjeli? Ja se uvijek osvrnem na Bosnu i Hercegovinu. Malo je proceusirano ratnih zločinaca za silovanje u BiH. Da nije bilo Haškog tribunala mislim da se nikada ne bi ni sudilo. Kakva je poruka? Sve ovo, dok oni, čija je sudbina naša u njihovim rukama ne riješi, mi smo nemoćni. Možemo upozoravati, možemo dizati svoj glas, ali je naša sudbina u njihovim rukama – zaključila je Bakira Hasečić za portal „Avaza“.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.