PORUKE MIRA

Omladina na Ajvatovici: "Bošnjaci imaju svoju tradiciju, i ako Bog da, očuvat će je"

Ovdje sam upoznala mnogo prijatelja i sklopila mnogo poznanstava, ovo je nešto što trebamo njegovati, čuvati i održavati svake godine

E. T. / Mina

19.6.2022

U sklopu ovogodišnje vjersko-kulturne manifestacija "512. dani Ajvatovice" danas je na platou Ajvatovice organiziran Omladinski kamp - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+6

U sklopu ovogodišnje vjersko-kulturne manifestacija "512. dani Ajvatovice" danas je na platou Ajvatovice organiziran Omladinski kamp, a učesnici su bili koordinatori i članovi Mreže mladih Muftijstva travničkog i Muftijstva zeničkog.

Muris Memiš, koordinator Mreže mladih Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Donji Vakuf, kazao je da su druženje započeli klanjanjem sabah-namaza u džamiji na platou Ajvatovice, ističući da je ove godine na Omladinskom kampu učestvovalo oko 200 mladih.


Bacanje kamena s ramena

- Smatram da je najvažniji segment današnjeg vremena u kojem živimo da omladinu malo odvojimo od telefona, asfalta, kafića i sličnih poroka, da ih dovedemo u prirodu, da vide kako je važno i lijepo biti na čistom vazduhu, upoznati neke discipline koje su njegovali naši preci i baviti se sportom. Jer, danas imamo problem kod mladih ljudi s anksioznošću i napadima panike, a sve je to vezano za njihovu svakodnevicu gdje su konstantno u svojim domovima, kafićima, na telefonima i zato je ovaj kamp izrazito važan jer će mladi izaći na svjež zrak, upoznati se i osloboditi se, kako duhovno tako i fizički - poručio je Memiš.

Mladi su danas imali priliku takmičiti se u tradicionalnim disciplinama kao što su potezanje konopca, bacanje kamena s ramena, ali i u nekim modernijim disciplinama kao što su stoni tenis, odbojka i streljaštvo.

Imali su priliku i družiti se uz organizirani ručak i kahvu, a jedan od učesnika ovogodišnjeg kampa Amir Čaušević iz Medžlisa Gornji Vakuf kazao je kako mu je bila čast družiti se sa velikim brojem učesnika ovogodišnjeg kampa.

- Bila je ovo prelijepa prilika da iskoristimo dan u duhu tradicije. Bacanje kamena s ramena i povlačenje konopca su aktivnosti koje nas vraćaju u vrijeme kako su to nekad naši stari radili i kako su se družili. Na taj način se vraćamo tradiciji, a to je itekako potrebno u današnje vrijeme. Tradiciju moramo gajiti i nadam se da ćemo na tome istrajati - poručio je Čaušević.

Još jedna od učesnica Kampa, Elma Arslanović iz Donjeg Vakufa, kazala je kako joj predstavlja veliko zadovoljstvo što su imali priliku da ugoste razne omladince koji su kroz različite sportske vještine pokazali svoje znanje i sposobnosti.

- Ovdje sam upoznala mnogo prijatelja i sklopila mnogo poznanstava, ovo je nešto što trebamo njegovati, čuvati i održavati svake godine da bi mogli uspostaviti bolje međuljudske odnose, jer smatram da je druženje omladine u ovom vremenu od izuzetne važnosti - kazala je Elma.


Zdravlje je posebna blagodat

Nakon klanjanja podne-namaza predavanje je održao hfz. Nedim Botić, koji je omladini govorio o važnosti tradicije i vjere, kao i o tome kojim bi načinom života omladina trebala živjeti danas.

Zahvalio je Muftijstvu travničkom na ukazanom povjerenju i poručio kako je radostan što na jednom ovakvom mjestu može vidjeti veliki broj omladine iz toliko naših gradova.

- Zdravlje je posebna blagodat i naša omladina mora biti svjesna toga, posebno u današnjem vremenu koje je puno poroka. Moramo čuvati našu vjeru i zajednicu, biti uvijek tu jedni za druge, moramo voditi računa da uložimo naše vrijeme u ono od čega imamo koristi i da svako od nas doprinese onoliko koliko može boljitku Zajednice, društva i svih nas. Omladina je naš ponos, naša zemlja i sav naš narod ostaje njima, oni su oni u koje najviše ulažemo i od kojih najviše, dunjalučki gledano, očekujemo i moramo čuvati to naše bogatstvo - poručio je hfz. Botić.

Na kraju ovogodišnjeg Omladinskog kampa uručene su diplome i zahvalnice najuspješnijim učesnicima.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.