SA POČETKOM U 11 SATI

Na Dodikov zahtjev: Danas se održava posebna sjednica NSRS

Dodik je zatražio da se NSRS izjasni o Odluci o pokretanju postupka za vođenje pregovora radi zaključivanja Sporazuma o partnerstvu, trgovini i saradnji između Bosne i Hercegovine, Velike Britanije i Sjeverne Irske

Danas u NSRS raspravljaju o vitalnom nacionalnom interesu. Agencije

H. J. I.

20.6.2022

Posebna sjednica NSRS bit će održana danas sa početkom u 11:00 sati, na zahtjev člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika. 

Riječ je o 32. po redu posebnoj sjednici, a Dodik je zatražio da se NSRS izjasni o Odluci o pokretanju postupka za vođenje pregovora radi zaključivanja Sporazuma o partnerstvu, trgovini i saradnji između Bosne i Hercegovine, Velike Britanije i Sjeverne Irske, usvojenoj bez konsenzusa na sjednici Predsjedništva BiH 8. juna.


Vitalni interesi RS

Ovu odluku Dodik je proglasio veoma štetnom po vitalne interese RS i pozvao narodne poslanike da se izjasne.

Po Ustavu Bosne i Hercegovine, Narodna skupština RS razmatra Izjavu člana Predsjedništva BiH i ukoliko je potvrdi dvotrećinskom većinom, kako navode iz NSRS-a, osporena odluka Predsjedništva BiH ne stupa na snagu.

Podsjetimo i to da će danas također u parlamentu RS boraviti i predstavnici Zelenih iz Evropskog parlamenta i njemačkog Bundestaga.

Oni će održati sastanak u 11:15 sati sa potpredsjednikom NSRS Denisom Šulićem i predsjednicom Zakonodavnog odbora Dušicom Šolajom i Odbora za evropske integracije i regionalnu saradnju Igorom Crnadkom.


U Banja Luku stigli EU parlamentarci

Delegaciju evropskih parlamentaraca činit će Tineke Strik, Viola fon Kramon-Taubadel (von Cramon-Taubadel) i Boris Mijatović.

Kako je najavljeno i Johan Satler (Johann Sattler), šef Delegacije Evropske unije danas i sutra boravi u Banja Luci gdje bi se trebao sastati sa zvaničnicima RS, otvoriti postavku "Mali sajam velikih mogućnosti" i posjetiti Upravu za indirektno oporezivanje (UIO) BiH.

S obzirom na to da je riječ o odvojenim događajima, ali da se datum poklapa, još nije poznato da li će Satler biti u EU delegaciji koja će održati sastanak u Skupštini RS.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.