CRNO TRŽIŠTE

Avdagić: Neophodan je dodatni oprez pri kupovini proizvoda dodataka hrani

U 83 posto transakcija provedenih za tu studiju primljeni proizvod i/ili koncentracija nisu bili u skladu s deklaracijom

Amir Avdagić. AGENCIJE

A. O. / Fena

20.6.2022

Agenciju za antidoping kontrolu Bosne i Hercegovine kontaktirala je WADA – Svjetska antidoping agencija i njena Jedinica za povjerljive informacije, a s ciljem dostavljanja rezultata studije o prodaji zabranjenih supstanci na crnom internet tržištu (dark webu).

Podaci laboratorijskih ispitivanja pokazuju da su proizvodi često pogrešno označeni ili sadrže velika odstupanja u pogledu njihove koncentracije. 

Nisu bili u skladu

U 83 posto transakcija provedenih za tu studiju primljeni proizvod i/ili koncentracija nisu bili u skladu s deklaracijom i oglašavanjem na prodajnim mjestima na internetu. Osim toga evidentirane su brojne prevare, promet takozvanim kriptovalutama i nepouzdane isporuke tako kupljenih proizvoda. U strukturi kupaca prednjače sportisti amateri i rekerativci te bodibilderi.

U sklopu ovog projekta, Jedinica za povjerljive informacije WADA-e I&I pripremila je osam obavještajnih paketa, koji su distribuirani svim relevantnim agencijama za provedbu zakona i antidoping na daljnju istragu.


Dostaviti upite

- U ime Agencije za antidoping kontrolu BiH pozivam i upozoravam sportiste i građane BiH na dodatni oprez pri kupovini proizvoda dodataka hrani – suplemenata - izjavio je za Fenu Amir Avdagić, predsjednik Istočnoevropske regionalne antidoping organizacije.

Sve upite u vezi suplemenata mogu se dostaviti Agenciji za antidoping kontrolu BiH putem emaila. Sve neregularnosti, nezakonitosti i kršenja antidoping pravila možete potpuno anonimno i zaštićeno prijaviti putem njihove internet stranice (brzi linkovi, „prijavi doping“), saopćeno je iz Agencije za antidoping kontrolu BiH.

Marketing
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.