EKONOMSKI ANALITIČAR

Faruk Hadžić: Država ekstra zarađuje na PDV-u, cijena goriva se treba smanjiti!

Dakle, ako bi se ova mjere usvojila, cijena litre goriva bi odmah bila niža za 0,54 KM po litri benzina, poručio je Hadžić

A. Ovčina

Faruk Hadžić: Danas ću izaći sa novim prijedlogom

Foto: AVAZ


Cijene goriva u Bosni i Hercegovini nastavljaju rasti, što mnogi smatraju enormnim skokom. Iznos dizela dosegao je cijenu od čak 3,60 KM.

Kako je za portal "Avaza" kazao ekonomski analitičar Faruk Hadžić on je još početkom marta upozorio da se mora usporiti rast cijene goriva kroz manje poresko opterećenje, jer će se na taj način usporiti i lančani rast cijena drugih proizvoda. 

- Također sam upozorio da što duže budemo čekali, kasnije će biti sve bolnije i teže pomoći građanima i privredi. U Kantonu Sarajevo, najniža cijena benzina je danas 3,31 KM po litri, a dizela 3,41 KM, s tim da se možda može negdje naći i jeftinije, ako je u pitanju stara zaliha. Danas ću izaći sa novim prijedlogom kako uticati na značajno smanjenje cijene goriva u BIH - rekao je on za portal "Avaza". 

Uzimanje istog iznosa

Na naše pitanje koje su to mjere kako bi se smanjio skok cijena izjavio je da postoje dvije simultane mjere. 

- Prva mjera je pod hitno i bez odlaganja privremeno suspendovati akcize na gorivo. Ovo je toliko urgentna mjera, da nikakvi izgovori od strana donosioca odluka nisu mogući. Na ovaj način se smanjuje cijena litre goriva između 0,30 do 0,40 KM zavisno od vrste goriva - rekao je.

Hadžić ističe da postoji i druga mjera koja uključuje obračun PDV ne na trenutnu vrijednost litre goriva, već na iznos maloprodajne cijene od 2,01 KM koja je bila prije godinu dana. 

- Pri cijeni od 2,01 KM, država uzima sebi po litri goriva 0,29 KM PDV-a, dok pri cijeni od 3,31 KM uzima 0,48 KM. Dakle, samo zbog više cijene goriva, država ekstra zarađuje na PDV-u 0,19 KM po litri benzina. Cilj ove mjere je samo da država uzima isto na PDV-u kako je to bilo prije rasta cijena, a ne da ekstra zarađuje zbog inflacijske krize - kaže Hadžić.

Smanjenje akciza

Hadžić je poručio i da država ni bi imala bilo kakav gubitak ili smanjenje u naplati indirektnih poreza. 

- Po osnovu akciza, za šest mjeseci bi smanjenje u naplati bi bilo oko 250 miliona KM. Međutim, podaci UIO BiH pokazuju da su prihodi od indirektnih poreza u prvih pet mjeseci 2022. godine veći za 739 miliona KM ili 23,88 posto u odnosu na isti period 2021. godine. Čak i sa smanjenjem akciza, već su sada u plusu gotovo 500 miliona KM, a imaju još za naplatu sedam mjeseci - rekao je Hadžić.

On navodi da građanima i privredi se mora pomoći, a kao najbolji način za to istakao je da se buder fer prema svima.

- Dakle, ako bi se ova mjere usvojila, cijena litre goriva bi odmah bila niža za 0,54 KM po litri benzina, ili 2,77 KM. Slično smanjenje bi se moglo očekivati i po litri dizela. Priča da će samo bogati imati koristi od smanjenja cijene goriva, jer siromašni ne voze auta je vrlo neozbiljna i ne vrijedi je uopšte komentarisati. Probajte samo zabraniti registraciju auta sa EUR 1 i 2 normom, pa će te vidjeti koliko je "bogatih" što voze auta u našoj državi - rekao je Faruk Hadžić za portal "Avaza". 

NA VRH

Podijeli članak na