KOD GACKA

U krivolovu u lovištu "Zelengora" ubijen medo Maglić, imao GPS ogrlicu za praćenje

Centar za životnu sredinu je najoštrije osudio ovaj čin, te su apelovali na javnost i sve građane koji imaju informacije o ovom ili sličnim slučajevima, da iste prijavljuju policiji i nadležnim organima

U istragu je uključena policija. Centar za životnu sredinu

H. J. I.

20.6.2022

Medo Maglić kojem je postavljena prva ogrlica za telemetrijsko praćenje u RS pronađen je mrtav, odnosno nezakonito odstriijeljen na teritoriji posebnog lovišta "Zelengora" u Gacku.

Centar za životnu sredinu je najoštrije osudio ovaj čin, te su apelovali na javnost i sve građane koji imaju informacije o ovom ili sličnim slučajevima, da iste prijavljuju policiji i nadležnim organima. Apelovali su i na upravljače prirodnih područja da pojačaju kontrole i suzbiju kretanje naoružanih ilegalnih posjetilaca.

U istragu je uljučena policija. Centar za životnu sredinu

Interventni tim za krupne zvijeri koji je učestvovao u aktivnosti postavljanja ogrlice za praćenje je utvrdio da se medvjed više nekreće i uskoro nakon toga je pronađeno njegovo beživotno tijelo. U istragu o ovom slučaju je uključena policija te se iz Centra za životnu sredinu nadaju razrješenju ovog slučaja uz najviše moguće kazne za počinioce. 

- Vrijeme je da se počnu kažnjavati izvršioci zločina po prirodu, jer tanka je granica između prirode i društva. Ti ljudi su među nama i mogu se vrlo lako isto odnositi i prema svojoj najbližoj okolini - navode iz Centra. 

U istragu je uključena policija. Centar za životnu sredinu

- Samo nešto više od mjesec dana smo uspjeli da budemo ponosni i sretni gledajući kuda se dragi medo Maglić kretao, plivao. Uživao je u nekim od najljepših pejzaža naše zemlje, plivao po zelengorskim jezerima, razgledao kanjon gornjeg toka Neretve, tražio mir u Nacionalnom parku Sutjeska. Nije ga našao! Svi koji smo učestvovali u ovoj aktivnosti (postavljanje prve ogrlice za telemetrijsko praćenje) smo zgranuti nad činjenicom da je tako malo vremena prošlo od kada smo mu izmjerili nepunih 150 kg i zaključili kako će tek rasti i razviti se u pravog medonju, dostojnog staništa koje nastanjuje. Ali nažalost surovo i kukavičko srce nekog "junaka" je prekratilo ovaj nevini život. U granicama NP Sutjeska, tamo gdje je trebao biti najzaštićeniji nastradao je medo Maglić koji je ponosno trebao nositi ime naše najviše planine dugo godina - istakla je Aleksadra Anja Dragomirović iz Centra za životnu sredinu koja je koordinarica projekta "Zaštita mrkog medvjeda na području Dinarida".

Centar za životnu sredinu će nastaviti da se bori za unaprijeđenje istraživanja, očuvanja i upravljanja prirodom i divljim vrstama u nadi da će se nezakoniti odstrijel propisno kazniti i u budućnosti na vrijeme spriječiti, navode u saopćenju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.