BIVŠI AMBASADOR BIH

Slobodan Šoja za "Avaz": Makron je doživio šamar, ali ima historijsku šansu

On bi mogao napraviti program i vladu koja će raditi na nacionalnom jedinstvu i ako to uradi moći ćemo reći da je Makron postao čovjek koji je potpuno ujedinio Francusku – ističe Šoja

Šoja: Okrenuti se jedni drugima. Arhiv

Piše: A. Bajramović

20.6.2022

Nakon drugog kruga izbora jasno je da je Emanuel Makron doživio težak poraz, kazao je za portal "Avaza" bivši ambasador BiH u Francuskoj Slobodan Šoja. 

Komentirajući rezultate, na osnovu kojih je evidentno da je francuski predsjednik izgubio većinu u Parlamentu, Šoja ističe da mediji u Francuskoj najčešće spominju jednu riječ – „šamar“.

Obični ljudi

- 2002. godine je uveden ovaj petogodišnji mandat i sistem po kojem se Parlament bira svakih pet godina, da bi se omogućilo da svaki predsjednik koji bude izabran mjesec dana poslije dobije jednu komotnu većinu u Parlamentu i na taj način ispuni ono što je planirao i najavio. Jednostavno, u mentalnom sklopu Francuza postoji neka vrsta sklonosti da se svakom novom predsjedniku omogući parlamentarna većina i da mu se da da radi. Od 2002 godine se po prvi put dogodilo da aktuelnom predsjedniku, koji je pobijedio na predsjedničkim izborima, mjesec dana poslije narod ne da povjerenje u Parlamentu – kazao je Šoja.

Svojim izborom građani Francuske su pokazali da ne žele Makronovu politiku. Njegova Centristička koalicija „Zajedno“ sada će morati tražiti partnere za formiranje nove vlade.

- Mislim da Makronova grupacija predstavlja neku vrstu liberalne grupacije koja u svijetu vlada na isti način, gdje se sve manje vodi računa o običnim ljudima a sve više o onima koji imaju neka bogatstva. Mislim da je sa izbora odaslana poruka da jedna velika zemlja kao što je Francuska ne želi baš da se baš do te mjere vodi politika koja je faktički politika međunarodnog kapitala – ističe Slobodan Šoja.


Muka rađa prilike

Osvrćući se na rezultate koje su postigle ostale partije, Šoja dodaje da sve mogu reći da su pobjednice. Ljevica je dobila mnogo više nego prije pet godina, ali mnogo manje nego je očekivala, Republikanska, golistička partija, čiji kandidat na predsjedničkim izborima prije mjesec dana nije uspio dobiti ni pet posto glasova, vratila se na scenu, ali najveći dobitnik je „Nacionalno okupljanje“ Marine Le Pen.

- Francuzi su potvrdili da oni više Marine Le Pen ne smatraju ekstremnom, već klasičnom desnicom, koja se približava klasičnoj desnici. To su poruke ovih izbora, ali šta će se dogoditi vrlo je teško pitanje. Makron je u teškoj poziciji i dobro mora da razmisli, ali muke uvijek rađaju nove mogućnosti. Ja uvijek gledam s optimizmom, tako da je ovo idealna prilika da Francuska postane dva puta moćnija nego što je bila. Makron sada pred sobom ima kristalno jasnu situaciju. Narod ga ne želi toliko i sada bi trebao odgovoriti tako što bi trebao napraviti jedan široki program u kojem bi pazio šta su govorili i jedni, i drugi, i treći, koji su dobili najviše glasova. I ljevica, i ekstremna i klasična desnica. Na osnovu njihovih ključnih odrednica on bi mogao napraviti program i vladu koja će raditi na nacionalnom jedinstvu. To bi bio njegov najbolji potez i ako to uradi moći ćemo reći da je Makron postao čovjek koji je potpuno ujedinio Francusku – ističe Šoja.

Na pitanje je li prerano procijeniti koliko će rezultati izbora utjecati na francusku vanjsku politiku, pa i prema zapadnom Balkanu i BiH, Šoja odgovara da nije jer francuska spoljna politika se neće promijeniti.


Proširenje EU

Šoja kaže da se Francuska protivi proširenju EU, ali da je to njen generalni stav koji nema veze sa Balkanom i BiH, te da se iza Francuske vješto skriva još nekoliko zemalja.

- Živimo u vrlo teškom vremenu u kojem će očito više odlučivati politika nego realnosti. To vidimo slijedom ovog što se dešava sa Ukrajinom, koja nikako ne bi smjela da „istrči“ kao kandidat dok zemlje na Balkanu godinama tako tužno, odano i predano čekaju šta će se dogoditi i onda se suoče s tim da o tome odlučuje visoka politika, a ne rezultati. Mislim da se EU treba proširiti na zemlje koje su nešto uradile, koje su spremne. Siguran sam da je nekoliko zemalja na Balkanu, nažalost mi nismo među njima, koje su se dovoljno potrudile da budu kandidati, ali vidite da se o tome odlučuje na drugačiji način – kaže Šoja.

Zbog toga je, dodaje naš sagovornik, najvažnije da ni mi u BiH nemamo prevelika očekivanja od EU, ali da se zbog toga ne trebamo razočarati.

- Trebamo se ponašati kao da ćemo sutra ući u EU, jer to je dobro za nas. I trebamo se jedni drugima što više okrenuti, da se na cijelom prostoru zapadnog Balkana nastave pozitivni procesi, na kulturan, drugačiji način, a ne ovako kao sada. Tako ćemo, nezavisno od onog što će EU kazati, živjeti puno bolje i tada će nam biti sporedno hoćemo li biti članica EU ili ne – ističe historičar i diplomata Slobodan Šoja, bivši ambasador BiH u Francuskoj i Egiptu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.