POTRESNA PRIČA

Jasna Alić, djevojka koja je rođena u izbjegličkom naselju Ježevac: Bila je borba za život u svakom smislu

Završila je Srednju mješovitu školu u Banovićima, te se odmah nakon toga zaposlila

Alić: Bili smo primorani ostati u izbjegličkom naselju. Avaz

Piše: H. J. I.

20.6.2022

Svjetski dan izbjeglica obilježava se svake godine 20. juna, a prvi put je obilježen 2001. godine. Obilježava se u više od 100 zemalja s ciljem podizanja svijesti o teškoj situaciji u kojoj se nalaze ljudi koji su bili prisiljeni napustiti svoje domove. 

Iako je u BiH prije 27 godina završen rat, mnogi naši građani i danas žive u izbjegličkim kampovima. 



Borba za život

Jedna od njih je i 26-godišnja Jasna Alić koja je rođena u izbjegličkom naselju Ježevac, nedaleko od Banovića.

- Moji roditelji su izbjegli iz Podrinja zbog rata i genocida u Srebrenici. Majka mi je iz Bratunca a otac mi je iz Cerske. Njih dvoje su se upoznali u izbjegličkom kampu. Moja sestra i ja smo se tu rodile i još uvijek smo tu – počinje svoju priču Alić za portal "Avaza".

Dodaje da joj je tokom odrastanja bilo teško.

- Svi smo se borili. Baš je bila borba za život u svakom smislu. Roditelji nisu imali ništa, tu su došli samo sa odjećom koju su imali na sebi. Kroz život smo sve radili s njima da bismo imali. Djeca su nas omalovažavala, gledala su nas kao drugačije. Prolazili smo veoma teške periode kroz život. Ipak bilo je i mnogo lijepih trenutaka. Nismo imali sve u životu, ali smo bili veoma sretni. S jednom loptom se igralo nas dvadesetero - prisjeća se Alić.



Primorani ostati u zbjegličkom naselju

Završila je Srednju mješovitu školu u Banovićima, smjer mašinski tehničar. Odmah nakon završetka srednje škole se zaposlila jer roditelji nisu imali novca da joj plate fakultetsko obrazovanje.

- Udruženje "Snaga žene" je osnovalo zadrugu "Herbanese proizvodi" gdje ja pakujem čajeve koje su proizvele žene žrtve ratnog ili poslijeratnog nasilja.

Kako dodaje, država im nikada nije ponudila da se vrate u Podrinje.

- Bili smo primorani ostati u izbjegličkom naselju. To je tako još uvijek, 26 godina to traje - zaključila je Alić.

Bosna i Hercegovina se svaki dan susreće s izbjeglicama koje dolaze iz ratom zahvaćenih zemalja. Međutim, u BiH još uvijek odrastaju mališani u izbjegličkim naseljima koja su nerijetko zbog političkih prilika u BiH uskraćeni za ostvarenje prava.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.