EKSKLUZIVNO

Predsjednik Slovenije Borut Pahor za "Avaz": Zašto sam tražio da se BiH dodijeli kandidatski status za EU

Tražio mišljenje i od lidera Italije, Poljske, Austrije i Hrvatske

Pahor: Pisao predsjedniku Evropskog vijeća 16. juna. Agencije

Piše: A. Kukić

21.6.2022

Predsjednik Slovenije Borut Pahor komentirao je za "Avaz" inicijativu da se BiH dodijeli kandidatski status za EU bez uvjeta, a, kako je kazao, tu ideju je prvi put predstavio na Minhenskoj sigurnosnoj konferenciji 22. februara ove godine.


Zagovarao ideju

Pahor je, podsjećamo, prije nekoliko dana uputio pismo predsjedniku Evropskog vijeća Šarlu Mišelu (Charles Michel), u kojem ga je pozvao da ubrza proces proširenja na zapadni Balkan i BiH.

- Nakon ruske invazije na Ukrajinu poljski predsjednik Andžej Duda (Andrzej) zagovarao je istu ideju, ali u ovom slučaju proširenje EU na Ukrajinu, te je 28. februara pokrenuo inicijativu devet šefova država EU - kaže Pahor za naš list.

Pahor je već tada, kako nam je pojasnio, poručio poljskom predsjedniku Dudi i ostalima da će formalno podnijeti inicijativu da se BiH da bezuvjetni status.

- O tome sam konsultirao nekoliko predsjednika, a to su njemački predsjednik Frank-Valter Štajnmajer (Frank-Walter Steinmeier), italijanski Serđo Matarela (Sergio Mattarella), poljski Andžej Duda, predsjednik Austrije Aleksander van der Belen (Alexander Van der Bellen) i hrvatski predsjednik Zoran Milanović - kaže lider Slovenije.

Inače, Pahor je u pismu Mišelu naveo da se BiH najočitije suočava s negativnim posljedicama sporog procesa proširenja EU i promjene evropske perspektive.


Obrnuti redoslijed

- Zbog ovih okolnosti rastu tendencije nacionalizma i promjene granica, što dovodi do daljnje nestabilnosti, koja ugrožava sigurnost ne samo BiH i njenih neposrednih susjeda već i EU. Smatram da je bitno da se BiH da status kandidata za članstvo bez uvjeta. BiH bi ih, naravno, trebala ispuniti, ali smatram da treba obrnuti redoslijed, prvo joj treba dati status kandidata, a onda da ona ispunjava uvjete - navodi Pahor u pismu.

Inače, Pahorovu inicijativu podržali su jučer i Viktor Orban, premijer Mađarske, predsjednik Poljske Andžej Duda (Andrzej) i predsjednik Hrvatske Zoran Milanovi}. Ova podrška dolazi uoči dvodnevnog samita EU koji će se održati u četvrtak i petak.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.